{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seksualno nasilje nad djecom u BiH u porastu

N
30.5.2005. u 18:14
0
0
Seksualno nasilje nad djecom u BiH u porastu
0
Seksualno nasilje nad djecom u BiH u porastu
Seksualno nasilje nad djecom u Bosni i Hercegovini je u porastu, podatak je iznesen u Izvještaju o stanju djece u Bosni i Hercegovini.
Taj je izvještaj nastao kao “Odgovor BiH na upitnik Ujedinjenih naroda o nasilju nad djecom” kojeg je prošle godine glavni sekretar UN-a uputio našoj zemlji.

''BiH nedostaje resurs koji bi bio usmjeren na institucije koje se bave prevencijom nasilja'', kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Saliha Džuderija, šefica Odjela za zaštitu pojedinačnih i selektivnih ljudskih prava pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH

U izvještaju se navodi da se nasilje nad djecom provodi u školi, porodici, zabilježen je porast nasilja djeteta nad djetetom, zatim nasilja poput prisiljavanja djece na prostituciju ili na prosjačenje.

Najviše nasilja vrši se nad djecom između 7 i 16 godina starosti, a najčešći oblici nasilja nad djecom u BiH su seksualno i fizičko zlostavljanje, zatim psihološko uznemiravanje, kao i nasilje u porodici.

Džuderija je istaknula nužnost izradbe strategije za suzbijanje nasilja nad djecom već iduće godine dodajući da će se s tim izvještajem upoznati Vijeće ministara i sve ostale relevantne državne institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: