BiH
0

Šeks u ime Sabora osudio objavu karikatura poslanika Muhameda u "Nacionalu"

FENA
Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je, u ime Sabora, izrazio osudu i žaljenje zbog činjenice da je sedmičnik "Nacional" objavio karikature poslanika Muhameda, jer je, kako je rekao, riječ o nerazumnom činu kojim se vrijeđaju vjerski i nacionalni osjećaji muslimana.

"Kao što su to učinili Vlada i Predsjednik Republike, u ime Hrvatskog sabora izražavam žaljenje, osudu i prijekor te izvinjenje zbog toga nerazumnoga čina kojim se vrijeđaju vjerski i nacionalni osjećaji muslimana, karikaturama kojima se poslanik Muhamed prikazuje kao zločinački terorist i s time identifikuje cijela islamska religija", poručio je Šeks na početku saborskog zasjedanja.

Sabor, istaknuo je, treba prihvatiti stav da se pod "firmom" medijskih sloboda ne smije poigravati s vjerskim osjećajima koji mogu izazvati teže međunacionalne i međuvjerske posljedice.

"Pozivamo sve da ne prihvate takve nerazumne karikature i izjednačavanje poslanika Muhameda, kao jedne od vjerskih svetinja, s terorizmom, te ne prihvate agresivno nasilje kao odgovor na takve vrijeđajuće vrijednosne sudove", zaključio je Šeks.