BiH
0

Sekretarijat za regionalnu saradnju predstavio misiju, prioritete i aktivnosti

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Stručnjaci Sekretarijata Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) danas su u Sarajevu vlastima BiH detaljno predstavili svoju misiju, prioritete i aktivnosti.

Cilj prezentacije je da rad RCC-a približi širem krugu vladinih zvaničnika, poslovnom sektoru, civilnom društvu i medijima. Usredsrijeđena je na prioritetna područja rada RCC-a - ekonomski i društveni razvoj, energetika i infrastruktura, pravosuđe i unutrašnji poslovi, sigurnosna suradnja, izgradnja ljudskih potencijala te parlamentara suradnja.

Generalni sekretar RCC-a Hido Biščević je kazao da je činjenica da danas u svim dokumentima Evropske komisije i u široj međunarodnoj zajednici upravo ovo vijeće jeste prepoznato kao ključni partner EU za pitanja suradnje i razvitka na prostorima jugoistočne Evrope.

"Naša osnovna zadaća je jačanje regionalne suradnje radi osiguranja ubrzanog razvitka jugoistočne Evrope. Svi smo potpuno svjesni da je jugoistok Evrope, zbog razloga koji su predobro poznati i preteški, izgubio, na neki način, gotovo dva desetljeća zaostajući za ostalim dijelovima Evrope“, kazao je Biščević.

U tom smislu, dodao je, ubrzani razvitak kroz jačanje institucionalnih veza svih zemalja jugoistočne Evrope s EU, jačanje suradnje na velikim razvojnim projektima - to je naša osnovna zadaća.

"Mislim da smo u ovih godinu dana uspjeli uspostaviti čvrste temelje da u 2009. godini, koja će na mnogo načina biti presudna u političkom i razvojnom smislu za ovaj dio Evrope, pokrenemo tu dinamiku ubrzanog razvitka. Naši glavni partneri su, prije svega, vlade ovog dijela Evrope i Evropska komisija s druge strane, međunarodne finansijske institucije i drugi važni međunarodni partneri“, kazao je Biščević.

Po njegovim riječima, planovi za ovu godinu bit će fokusirani na završne poslove u pripremi jedne nove platforme koju Evropska komisija priprema za razdoblje od sljedeće tri godine u cijelom prostoru jugoistočne Evrope. To je platforma na temelju koje će vlade ovoga dijela Evrope, kroz ovo vijeće, biti pozvane da na jednoj višoj, multilateralnoj osnovi, izađu, predlože velike razvojne projekte, prije svega u energetici, infrastrukturi i druge važne projekte.

Nacionalni koordinator za BiH ambasador Dragan Božanić je rekao da mu je posebno drago da se regionalna saradnja prelama kroz glavni grad BiH te da je to, poslije dugog niza godina stagnacije, veliko priznanje Sarajevu za način na koji je pomogao da se ovaj centar institucionalno osnuje ovdje.

Po njegovim riječima, Regionalni savjet za saradnju je institucija koja se u kratkom vremenu pokazala kao glavni sagovornik Evrope s regionom.

"Time ne želim da kažem da su ostali procesi saradnje u regionu zanemareni ili stavljeni u drugi plan. Hoću samo da kažem da se RCC pokazao kao glavni posrednik u pregovorima s Briselom, u pregovorima i dogovorima regiona sami sa sobom“, kazao je Božanić.

Napomenuo je da Regionalni savjet za saradnju ne okuplja samo zemlje jugoistočne Evrope nego i zemlje koje su spremne da donacijama, ali i političkom podrškom omoguće bolju, uspješniju saradnju u regionu.

"Nama je jedan od zadataka također i da se nacionalni koordinator na nivou BiH označi kao tačka u kojoj ćemo mi sakupljati sve naše pojedinačne zahtjeve, projekte, inicijative saradnje da bismo bili jedinstveni u nastupu prema našim međunarodnim partnerima“, kazao je Božanić.

Zamjenica generalnog sekretara RCC-a Jelica Minić je kazala da im je želja da ohrabre i predstavnike svih institucija u BiH da uđu u jedan permanentni dijalog i da razvijaju zajednički projekte.

Po njenim riječima, vidljivo je da su danas predstavnici zemalja regiona mnogo aktivniji.

"Nije više samo EU ta koja osmišljava koji su to dobri i korisni projekti koje bismo mi mogli zajedno u regionu da radimo, već je i ta sposobnost osmišljavanja projekata znatno unaprijeđena u regionu i to je nešto što veoma ohrabruje“, kazala je Minić.

Po pravilu, javljaju se grupe zemalja koje zajdnički predlažu neke projekte koji su bitni za sve zemlje zapadnog Balkana. To nije samo infrastruktura nego su to i projekti iz domena socijalne infrastrukture, projekti iz domena izgradnje ljudskog kapitala.

Minić je istaknula da je spektar saradnje izuzetno širok.

“Identifikovali smo 21 inicijativu regionalnu koja ima sjedište u samom regionu, devet inicijativa koje imaju sjedišta u zemljama koje su već postale članice EU, imamo neke inicijative regionalne koje nemaju svoja permanentna sjedišta, koje su također veoma brojne i imamo inicijative za formiranje nekih novih regionalnih projekata, mreža, centara inicijativa. To je mnoštvo od nekih pedesetak, bilo postojećih ili inicijativa koje su u procesu kreiranja, stvaranja. To je šuma mreža i organizacija koja na neki način zahvata problematiku koja je za sve zemlje regiona jugoistočne Evrope bitna“, kazala je Minić.