{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Sejfudin Tokić: Bošnjaci moraju uzeti sudbinu države u svoje ruke

Klix.ba
12.9.2018. u 11:36
193
70
Sejfudin Tokić: Bošnjaci moraju uzeti sudbinu države u svoje ruke
193
Nosilac liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u ime A-SDA Sejfudin Tokić danas je u Sarajevu predstavio dio programa koalicije A-SDA za evropsku BiH Zajedno.
Kako je istakao, najvažniji cilj jeste da Bošnjački narod mora u svoje ruke preuzeti sudbinu države na cijeloj njenoj teritoriji.

"Naš osnovni slogan za ove izbore je 'Vrijeme je za novu bošnjačku politiku'. Aktuelna situacija nedvosmisleno ukazuje na proces pokušaja podjele države BiH po istim planovima po kojima je izvršena agresija i genocid nad Bošnjacima koji su sproveli Slobodan Milošević i Franjo Tuđman. Sada su izvođači tih radova režimi u Beogradu i Zagrebu, a u BiH Milorad Dodik i Dragan Čović", rekao je Tokić.

On smatra da i među probosanskim partijama ima političke protivnike, a uglavnom, kako je rekao, zbog korupcije i nesposobnosti.

"Zbog činjenice da vladajuća koalicija, SDA i SBB, u proteklom i prethodnom mandatu nije na adekvatan način štitila teritorijalni integritet i suverenitet BiH, bošnjački nacionalni identitet, danas bosanski jezik nije priznat kroz ustave kantona i ustav entiteta na više od 3/4 teritorije BiH, a školski programi na više od 2/3 teritorije su programi Srbije i tzv. Herceg-Bosne. SDA i SBB su narušili teritorijalni integritet BiH kroz prepuštanje Sutorine Crnoj Gori i kroz defanzivni rad u prihvatanju da se državi onemogući slobodan pristup otvorenom moru", kazao je Tokić u Sarajevu.

Kako kaže, nekompetentnost, podanički mentalitet i spremnost na korupciju su glavne karakteristike bošnjačkih predstavnika.

"BiH i Bošnjaci teško da bi mogli preživjeti još jedan mandat takve politike u kojoj pet ministara u Vladi RS koji predstavljaju Bošnjake glasaju o tome da se ukine izvještaj o Srebrenici. Bošnjački predstavnici u oba entiteta doveli su Bošnjake u defanzivan i ponižavajući položaj. Čak i u institucijama države Bošnjaci uposlenici predstavljaju manjinu. Nova Bošnjačka politika podrazumijeva radikalni zaokret u odnosu Bošnjačkih predstavnika spram države BiH. Bošnjaci su najbrojniji narod i većinsko stanovništvo ove države i zato moraju preuzeti odgovornost za državu. Moraju da je štite i da osiguraju da na svakom pedlju zemlje svaki građanin ima puna prava bez obzira na etičku pripadnost", objasio je Tokić.

On je podsjetio i na slučaj Kemala Čauševića nazvavši ga zataškavanjem najveće pljačke naroda.

"Zataškana je najveća afera gdje je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH ukradeno više od milijardu KM, prema svjedočenju Kemala Čauševića. Oligarhije SDA, SNSD-a i HDZ-a ukrale su od građana više od milijardu KM", zaključio je Tokić.

On je istakao da je u okviru Bošnjakog pokreta došlo do napretka kroz ukidanje prefiksa "srpski" u 13 bh. općina, u uvođenju nedavne historije u školske udžbenike (posebno genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva) te u uvođenju intoniranja himne prije nastave u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: