Kali Sara
0

Sejdić se sastao s ambasadorom Holandije, poseban interes izražen za presudu "Sejdić-Finci"

Klix.ba
Borac za ljudska prava Dervo Sejdić ugostio je danas u prostorijama udruženja Kali Sara - RIC ambasadora Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Reinouta Vosa, gdje su zajedno sa Sanelom Bešić održali sastanak. Ambasador Vos je izrazio poseban interes za presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".

Sejdić je upoznao ambasadora o situaciji u kojoj se Romi nalaze u Bosni i Hercegovini i problemima ove zajednice, kao i o aktivnostima udruženja Kali Sara – RIC na rješavanju sistemskih problema u oblastima obrazovanja i stanovanja s posebnim naglaskom na borbu protiv diskriminacije.

Ambasador ja pohvalio doprinos Sejdića i Kali Sare, a Sejdić se zahvalio na dosadašnjoj podršci Kraljevine Holandije u oblasti projekata stanovanja, posebno za izgradnju stambenih jedinica u naselju Gorica u Sarajevu i u Doboju.

Ambasador je posebno izrazio interes za presudu "Sejdić-Finci", a među temama razgovora našlo se i pitanje treba li Bosna i Hercegovina postati članica Evropske unije prije provođenja ove presude.

Pored navedenih tema, na sastanku je razgovarano i o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu, kao i o projektu Holokaust u BiH koji je realizovan uz pomoć Holokaust Muzeja iz Washingtona.