BiH
0

Sejdalija Mustafić vraćen na dužnost generalnog sekretara OKBiH

FENA
Na sjednici Izvršnog odora Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine usvojen je zaključak da se ispoštuje pravosnažna presuda Kantonalnog suda u Sarajevu prema kojoj je Sejdalija Mustafić vraćen na dužnost generalnog sekretara OKBiH.

Predsjednik OKBiH Marjan Kvesić na pres-konferenciji kazao je da se ova institucija obavezala da će Mustafiću, kojem je IOOK BiH u junu prošle godine uručio otkaz, nadoknaditi novčana sredstva na ime njegovih potraživanja, ali da će OKBiH u zakonskom roku uložiti žalbu i tražiti reviziju postupka.

Prema riječima člana Predsjedništva OKBiH Izeta Rađe, IO danas je donio odluku o isplati olimpijskih stipendija bh. sportistima koji su ispunili norme za nastup na olimpijskim igrama u Pekingu.

"Odluka je da sav novac koji bude dolazio iz MOK-a bude usmjeren prvo na pripremu sportaša i njihovu pomoć za realizaciju projekta Peking 2008., a ne za administraciju, kako je dosad bio slučaj. Ubuduće administracija OKBiH bit će smanjena i u kapacitetima koji odgovara stvarnosti", kazao je Rađo.

On je dodao da je OKBiH ispunio sve obaveze prema organizacionom komitetu i da će BiH uz usvajanje zakona o sportu nastupiti u punom kapacitetu na igrama u Pekingu.

IO OKBiH očekuje da će na OI u Pekingu BiH predstavljati između 8 i 12 sportista. Olimpijske norme do sada su ostvarili atletičari Hamza Alić i Lucija Kimani, te judist Amel Mekić, dok se očekuje da to ostvare teniserke Sandra Martinović i Mervana Jugić-Salkić (dubl), dizačica tegova Olivera Jurić, hrvač Senad Tajić i strijelac Nadžad Fazlija.