Čovjek koji je obučavao Jašarevića
0

Sejad Plojović: Mevlid i ja smo braća po islamu

Sarajevo-x.com
Sejad Plojović, čovjek za kojeg se smatra da je u Gornjoj Maoči obučavao Mevlida Jašarevića, u izjavi za zagrebački Jutarnji list osudio je teroristički atak na Ambasadu SAD u Sarajevu i negirao bilo kakvu povezanost sa Jašarevićevim činom.

Plojović je rođen je u Novom Pazaru, a nastanjen u Zagrebu. Bh. istražitelji su ga opisali kao majstora borilačkih vještina koji obučava "braću" u Gornjoj Maoči. No, on demantira povezanost sa teroristima.

"Ne poznajem Mevlida dobro, možda sam ga susreo na druženjima u Maoči gdje smo se sastajali mi braća. Mi smo braća po islamu", rekao je Plojović.

Borilačkim vještinama se, kako kaže, davno prestao baviti. Tvrdi da Mevlida u klubu za treninge nije sretao.

"Ako je Mevlid dolazio u klub na trening, onda je dolazio drugim danima", kaže Plojović za Jutarnji list te dodaje da ga policija nakon napada u Sarajevu nije kontaktirala.

"Nemam veze s teroristima i ne bih više govorio za medije" kaže Plojović koji u Gornju Maoču odlazi na susrete s braćom kako bi ostao u dodiru s islamskom vjerom i tradicijom.

Prema podacima istražitelja koji tragaju za Sejadom Plojovićem, on je jedan od vođa vehabijske grupe u Zagrebu, poznat i kao instruktor borilačkih vještina kojima je podučavao vehabije u Gornjoj Maoči.

Povezuju ga s Islamskim centrom u Beču u okviru kojeg su djelovala i dva radikalna imama, Nedžad Balkan i Muhamed Foča, koji su širili vehabijsku i tekfirsku ideologiju, a poznati su i po sukobu s umjerenim islamistima u BiH te polemikama s reisu-l-ulemom Mustafom Cerićem.

Plojović je, prema uputama Nedžada Balkana, u Zagrebu 2005. formirao vehabijsku organizaciju koja je imala veze s vehabijama u BiH, Sandžaku i na Kosovu, a sam je u sklopu tamošnjih vehabijskih zajednica organizirao radionicu borilačkih vještina, povremeno obilazeći Gornju Maoču. U tome su ga slijedili i neki članovi njegove najuže porodice.

Navodno je Plojovićeva sestra Nevresa šerijatski vjenčana za Dinu Pečenkovića, koji je uhapšen u policijskoj akciji u Gornjoj Maoči u subotu. Pečenković je priznao da je, zajedno sa izvjesnim Ahmetspahićem, dovezao Jašarevića u Sarajevo za šta im je plaćeno.