Udruženje "Izvor"
13

Seida Karabašić: Građanima u Prijedoru ne smeta spomenik ubijenoj djeci

Piše: E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povodom obilježavanja Dana bijelih traka danas je u Prijedoru na glavnoj šetnici obilježena 25. godišnjica nevino ubijene djece Prijedora, a u ime Udruženja Prijedorčanki "Izvor" za Klix.ba govorila je predsjednica Seida Karabašić koja je izjavila da je ovo peta godina da žele ukazati svim ljudima na ono što se dogodilo u Prijedoru 1992. godine.

"To je tada bio težak trenutak za sve, a mi želimo pozvati ljude da osude takve stvari i da se nikom ne dogodi ništa slično", govori Karabašić u početku razgovora.

Nakon današnje šetnje ulicama Prijedora, na glavnom trgu su položene 102 ruže za 102 ugašena mlada života.

"Ružama ukazujemo na nepostojanje spomenika ubijenoj djeci i civilima u Prijedoru. Veoma nam je drago da nam se svake godine pridružuje veći broj ljudi iz Prijedora, Banje Luke i drugih gradova, jer je takva podrška uvijek dobrodošla", dodaje Karabašić.

Inicijativa za podizanje spomenika ubijenoj djeci Prijedora svake godine se nađe pred nadležnim organima, ali spomenika još nema.

Na današnji dan već proteklih pet godina na trgu u Prijedoru se u čast ubijene djece napravi improvizovani spomenik. Danima poslije 31. maja spomenik stoji netaknut, a građane najviše boli ponašanje vlasti.

"Poražavajuće je, ali i bolno za sve ljude koji su u ratu izgubili nekoga. Ovakvo ponašanje pokazuje odnos lokalnih vlasti Republike Srpske prema civilnim žrtvama rata, a kada govorimo o Prijedoru, to je i dalje negiranje onog što se dogodilo. Koliko god smo tužni što pravimo simbolično obilježje, važno je da nastavimo jer ljudima u Prijedoru ne smeta takvo nešto", izjavila je Karabašić te dodala:

"Niko nikada nije pokušao oskrnaviti naše improvizovane spomenike i to je poruka svim ljudima da građani u Prijedoru nemaju ništa protiv obilježja", izjavila je Karabašić na kraju razgovora za naš portal.