O 20 milionera
52

Šehić: Prokletstvo bh. političara je toliko izraženo da im je novca uvijek malo

Er. M.
(Vehid Šehić, analitičar), (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Vehid Šehić, analitičar), (Foto: I. Š./Klix.ba)
Podaci o tome da čak dvadeset parlamentaraca na tri nivoa vlasti u BiH ima imovinu koja se procjenjuje na milion KM i više dovoljno govore o nesrazmjeru života političara i "običnih" građana. Analitičar Vehid Šehić upozorava da su ove informacije samo dokaz kako je politika najunosnije i najsigurnije zanimanje u BiH.
Politički analitičar Vehid Šehić smatra da prvo treba provjeriti vjerodostojnost imovinskih kartona koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH s obzirom na to da skoro nijedan bh. funkcioner nije unio podatke o imovini koju posjeduje van granica naše države.

"S druge strane, moramo voditi računa da postoje funkcioneri koji 20 godina obnašaju funkciju parlamentaraca. Zamislite samo koliko je novca iz budžeta isplaćeno na njihove račune. To je dokaz da je politika najunosnije i što je još gore, najsigurnije zanimanje u BiH", rekao je Šehić.

Kako kaže, većina političara bavi se politikom iz isključive materijalne koristi, a ne zbog opće dobrobiti građana Bosne i Hercegovine. Šehić ističe da podaci o 20 parlamentaraca koji imaju imovinu vredniju od milion KM ne trebaju nikoga iznenaditi, jer su bh. političari među najbogatijim ljudima u BiH.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da svi ti zastupnici, uprkos milionskoj imovini, primaju svaki mjesec iz džepova građana BiH plaće u iznosu i višem od 5.000 KM, Šehić je odgovorio da mi živimo u vremenu nemorala, gdje je jedini interes političara zapravo materijalni.

"Materijalno je prevladalo sve ono drugo što bi trebalo činiti ljudsku individuu. Stvari poput morala, ljudskosti i poštenja ne postoje u životu naših političara. Moram citirati tekst ispod jedne karikature koji glasi: 'Nije glad u svijetu zato što ne možemo nahraniti siromašne, nego je glad jer ne možemo da nahranimo bogate'. To nam govori u kakvom svijetu živimo, a i mi smo dio tog svijeta", rekao je Šehić.

On ističe da je posebno pitanje zbog čega je prokletstvo domaćih političara toliko izraženo da im je novca uvijek malo. Šehića smo pitali i kako komentariše pozamašan broj parlamentaraca iz lijevih političkih stranaka, a koji imaju imovinu vrijednu više od milion KM.

"U našoj politici postoji interes jer je nestala ideologija. Upravo brisanje ideologije iz političkog djelovanja, dakle ne papira na kojem piše za šta će se oni navodno zalagati, već praktičnog djelovanja, uzrok je toga. To se prije svega odnosi na lijeve političke stranke koje se navodno zalažu za solidarnost, pravednost i empatiju", kazao je Šehić.

Zaključio je riječima da se danas uopće ne zna koje su lijeve, a koje desne političke stranke, jer se sve u konačnici pretvara u motiv materijalne koristi.