BiH
0

Šefovi policijskih agencija nisu razmatrali događaje u Sarajevu

FENA
Događaji u Sarajevu od 6. juna i odgovornost nadležnih policijskih agencija nisu danas razmatrani na sastanku u Banjoj Luci, ali je rečeno da javne skupove odobrava lokalna policija i dužna je da o tome vodi računa i pobrine se da skup protiče u skladu sa zakonom i da ne dođe do štetnih posljedica.

Rekao je ovo direktor policije RS-a Gojko Vasić nakon sastanka glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića i direktora policijskih agencija u Bosni i Hercegovini danas u Banjoj Luci.

On kaže da je razgovarano i o odgovornosti lokalnih policija u slučaju okupljanja kada javni skup nije odobren, a može se ugroziti prostor koji je eksteritorijalan.

"Nismo imali prostora za analizu posljednjih događaja u Sarajevu", dodao je on u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Također, dogovarali su se o nekim temama za koje misle da su zajedničke i bitne za sve, a odnose se na način saradnje policijskih agencija u BiH, te poboljšanju rada udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma.

Iz Tužilaštva BiH je prethodno saopćeno da se sastanci glavnog tužioca i direktora policijskih agencija održavaju periodično radi dogovaranja zajedničkih aktivnosti u borbi protiv svih vidova kriminala i analize sigurnosnih izazova u Bosni i Hercegovini. Cilj sastanaka je jačanje suradnje, razmjena informacija i dogovor o aktivnostima, koje će unaprijediti borbu protiv kriminala i zaštitu sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine.

Na sastanku u Banjoj Luci sudjelovali su: Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Zubac, direktor Agencije za istrage i zaštitu - SIPA, Himzo Selimović, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH, Trifko Buha, iz Obavještajno-sigurnosne agencije-OSA BiH, Goran Lujić, šef Policije Brčko Distrikta BiH, Gojko Vasić, direktor policije MUP RS-a, Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije FBiH, Jim Tillman, ICITAP projekt u BiH.

Po potrebi, sastancima se pridružuju i predstavnici ostalih policijskih i sigurnosnih agencija u BiH, ukoliko se neke od tema odnose na materiju iz domena rada tih institucija.

Domaćin sastanka u Banjoj Luci bio je MUP RS, a sudionicima se na početku sastanka kratko obratio i ministar unutrašnjih poslova Radoslav Jovičić.

Naredni sastanak bit će upriličen u organizaciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).