BiH
4

Šefkija Džiho: Rušenje spomenika je pucanj u BiH

Anadolija
Šefkija Džiho
Šefkija Džiho
Bivši guverner Hercegovačko-neretvanskog kantona, zamjenik ministra unutrašnjih poslova tog kantona i dugogodišnji službenik MUP-a Republike BiH Šefkija Džiho izjavio za agenciju Anadolija (AA) da je jučerašnji akt miniranja spomenika pripadnicima Armije Republike BiH ispred Gradske vijećnice u Mostaru ''pucanj u Bosnu i Hercegovinu''.

"Grozan je osjećaj, posebno za sve one koji su učestvovali u odbrani BiH, da, eto, na tom mjestu ne mogu ni slova staviti o toj svojoj borbi za državu", kazao je Džiho, inače nekadašnji pomoćnik komandanta 4. Korpusa Armije BiH za bezbjednost.

Kako drugačije objasniti ovaj događaj, dodaje on, nego kao pucanj u Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da su ispred Vijećnice postavljena tri spomenika.

''Za sve spomenike ima mjesta, ali za ''ljiljan'' nema. Da se ja pitam, ostavio bih ga takvog ranjenog, neka svjedoči o namjerama onih koji žele srušiti BiH. Ali, neće uspjeti'', poručio je Džiho, prenosi dopisnik AA.

Nepoznati počinitelj, ili više njih, aktivirao je u ponedjeljak rano ujutro eksplozivnu napravu kod spomenika pripadnicima Armije RBiH ispred Gradske vijećnice u Mostaru. Povrijeđenih nije bilo, ali je spomenik uništen.

To je izazvalo strah građana Mostara. Ovaj akt osudili su svi predstavnici domaće vlasti i međunarodne zajednice.