BiH
0

Šefik Alić pred Sudom

Sarajevo-x.com / BIRN
U utorak 17. aprila pred Sudom BiH u Sarajevu bit će održana statusna konferencija uoči početka suđenja Šefiku Aliću.

Alić se u šest tačaka optužnice tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, u ovom slučaju pripadnika Vojske Srpske Krajine. Prema navodima optužnice, Alić je učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenika, te nije naredio i sproveo istragu niti kaznio osobe koje su odgovorne za ubistva četiri zarobljenika.

Ubistva četvorice vojnika koja se opisuju u optužnici, stavljaju se na teret izvjesnom Al Harbi Tewfiku, državljaninu Saudijske Arabije, koji, stoji u obrazloženju optužnice, nije bio pripadnik Alićevog bataljona, ali se u vrijeme ubistava borio zajedno sa njima na području Bosanske Krajine. Tewfik, za kojim postoji optužnica, je još uvijek u bijegu.

Zarobljavanja i ubistva su se desila početkom augusta 1995. godine, u vrijeme trajanje vojne operacije Oluja koju su, zajedno na području Krajine provodile snage Armije BiH i jedinica iz Republike Hrvatske.

Alić je optužen jer je, prema navodima u obrazloženju optužnice, bio najodgovorniji oficir na području gdje su izvršena ubistva, te je bio posljednji oficir koji je imao direktnu fizičku kontrolu nad sva četiri zarobljenika koja je Tewfik ubio, kao i dužnost da preduzme sve opravdane korake kako bi obezbijedio sigurnost i dobrobit zarobljenika i da ih zaštiti.

Šefik Alić je uhapšen 2. novembra 2006. godine u Bužimu.