{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sefer Halilović u Haagu čeka presudu

F
15.11.2005. u 23:24
0
0
Sefer Halilović u Haagu čeka presudu
0
Sefer Halilović u Haagu čeka presudu
U srijedu će biti izrečena presuda Seferu Haliloviću, bivšem načelniku Štaba vrhovne komande Armije BiH, optuženom za zločine koje su snage pod njegovom komandom počinile u septembru 1993. nad hrvatskim civilima u selima Grabovica i Uzdol.
Suđenje Haliloviću je okončano krajem augusta ove godine nakon neočekivano kratkog dokaznog postupka odbrane - za sedam radnih dana izvela je samo tri svjedoka koji su svjedočili u korist nevinosti optuženog. Postupak iznošenja dokaza tužitelja obhvatio je, s druge strane, izjave 41 svjedoka, čime se nastojala dokazati krivnja i odgovornost optuženog za ubistva hrvatskih civila u selima Grabovica i Uzdol, septembra 1993. godine.

Optužnica tereti Halilovića, po načelu komandne odgovornosti, kao tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Armije BiH i zapovjednika operacije "Neretva 93", u okviru koje su zauzeta spomenuta sela i počinjeni zločini.

Odbrana je, s druge strane, dokazivala da Halilović nije komandovao operacijom i negirala je da optuženi nije preduzeo potrebne mjere da spriječi zločine ili kazni odgovorne za to. Ključna teza odbrane je bila da optuženi nije imao "efektivnu kontrolu" nad snagama koje su učestvovale u operaciji "Neretva 93".

Sefer Halilović se predao Tribunalu septembra 2001. godine i nedugo potom je pušten na slobodu do početka suđenja. U Pritvorsku jedinicu se vratio desetak dana prije početka postupka i napustio je ubrzo nakon što je on završen, te izricanje presude čeka na slobodi.

Kako je javio Glas Amerike, prema nalogu Pretresnog vijeća, optuženi se jučer vratio u Haag, gdje čeka izricanje presude.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: