Potvrđena optužnica
0

Šef u rudniku Kreka malverzacijama oštetio rudare pa "zaradio" blizu devet hiljada KM

A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jedan od bivših šefova u Rudniku uglja Kreka Edin Atić našao se na optuženičkoj klupi zbog malverzacija za koje se tereti, a na osnovu kojih je prisvojio iznos od skoro devet hiljada konvertibilnih maraka.

Naime, Općinski sud u Tuzla je potvrdio optužnicu protiv bivšeg zaposlenika Rudnika uglja Kreka Edina Atića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

"Atić se optužnicom tereti da je kao zaposlenik Rudnika uglja Kreka Tuzla, u svojstvu ruukovodioca službe za održavanje osnovnih sredstava za transport, postupio suprotno interesima službe, na način da je raspolažući ovlaštenjima za prijevoz uglja koji mu je povjeren u okviru radnog mjesta, ugalj koji je dodijeljen radnicima Kreke kao regres za 2022. godinu i po drugim osnovama, mijenjajući adrese na ovlaštenjima za prijevoz, preusmjeravao prema trećim licima od kojih je uzimao novac za isporučeni ugalj", navodi se u optužnici.

Kako se ističe u optužnici, Atić se tereti da je na taj način sebi pribavio korist od najmanje 8.805 KM te Rudniku uglja Kreka pričinio štetu koja se odnosi na troškove prijevoza koji je organiziran i plaćen u iznosu od 20.640,98 KM.