Akcija "Kasa"
41

Šef i šefica Metropolisa predati u nadležnost Tužilaštva KS

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U nastavku istrage u predmetu "Kasa" danas su u nadležnost Tužilaštva KS predate dvije osobe, tačnije uposlenici ugostiteljskog objekta Metropolis koji su uhapšeni u srijedu.

Oni su noć proveli na kriminalističkoj obradi u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), a tereti ih se za krivična djela sprečavanja dokazivanja i davanja lažnog iskaza.

"Bit će zadržani 24 sata u Tužilaštvu, a nakon što ih u tom roku ispita postupajuća tužiteljica odlučit će se o eventualnom prijedlogu za pritvor", kazala je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Osobe koje su predate u Tužilaštvo KS su šef i šefica ugostiteljskog objekta Metropolis Edin Migić i Amela Ahmetspahić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Realizacija akcije "Kasa" započela je prošlog mjeseca kada je uhapšeno 13 osoba među kojima su i odgovorne osobe iz poznatih sarajevskih ugostiteljskih objekata Vatra, Metropolis, Kibe Mahala, Montana, Restoran Una, restoran Luka i drugi.

U pritvoru se nalaze Oleg Krautblatt i Ines Juretić, tačnije bivši direktor i sadašnja direktorica firme Inspirit d.o.o., odnosno osobe koje su iznajmljivale softverski program Inspirit Gastro koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i zbog toga je za njih predložen pritvor.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana), Šaćiru Čediću (Vatra) i Džemailu Selimanoviću (Portofino) su određene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima. Pristali su na saradnju s Tužilaštvom KS.

Uhapšene se tereti da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, tačnije promet su umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave i plaćali manji porez nego što je trebalo.