Radni susret
18

Šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler posjetio Bihać i zatražio hitno zatvaranje Vučjaka

FENA
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler, prilikom današnje posjete Bihaću, predao je 11 novih vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), ali i na sastancima sa predstavnicima gradske i kantonalne vlasti tražio hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku.

-Osigurali smo 11 novih vozila za policijske službenike i sa ovom aktivnošću podrška Evropske unije u BiH dosegla je iznos od 36 miliona KM. Sredstva su naravno osigurana za rješavanje problema i izazova koji dolaze s migrantskom krizom. Naravno, ne idu sva za zbrinjavanje migranata i izbjeglica, nego se značajna sredstava usmjeravaju i za podršku lokalnim zajednicama - istakao je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Sattler.

Naglasio je i zahtjev koji je na današnjim sastancima uputio predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti.

"Na sastancima s gradonačelnikom, premijerom i članovima Vlade, te policijskim komesarom tražio sam hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku. Ta lokacija je neuslovna i neprihvatljiva kada su u pitanju higijenski aspekti, a da ne spominjem blizinu miniranih područja", naglasio je Sattlera.

Na današnjim sastancima prezentiran je i stav Evropske unije o eventualnom skorašnjem zatvaranju prihvatnih centara Bira i Miral. Rečeno je kako je to neizvodivo u kratkom vremenskom periodu, s obzirom da ugovori o korištenju prostora ističu 15. novembra.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić zahvalio je za podršku Evropske unije, ali i ponovio određene stavove Operativne grupe za situaciju s migrantima u USK.

"Samo zahvaljujući podršci Evropske unije i međunarodnih organizacija, nismo sami u ovoj situaciji. Zato moram ponovo apelovati i na nadležne državne institucije da se uključe u rješavanje problema. Učinit ćemo sve da izmjestimo ljude s Vučjaka, jer nismo ni mi sretni tamošnjim uslovima, ali isto tako moram ponoviti da mi ostajemo pri stavu o potrebi izmještanja migranata i izbjeglica iz gradskih središta. Neophodna nam je koordinacija svih učesnika u procesu i rasterećivanje Unsko-sanskog kantona", poručio je Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić još jednom je ponudio lokaciju Lipa, koja je u gradskom vlasništvu, te najavio sutrašnju vanrednu sjednicu Gradskog vijeća.

"Tu sam lokaciju davno ponudio, međutim predstavnicima međunarodnih organizacija nije odgovarala zbog udaljenosti od grada i nemogućnosti obezbjeđivanja servisa. Mi ćemo na sutrašnjoj vanrednoj sjednici pokušati dobiti saglasnost Gradskog vijeća, tako da imamo i zvaničnu odluku. Tu se relativno brzo mogu obezbijediti struja i voda, odnosno sve neophodnosti za kamp, tako da nam se ne može spočitavati kako ne nudimo adekvatne lokacije u državnom vlasništvu ", kazao je gradonačelnik Fazlić.

Svi akteri današnjih sastanaka konstatirali su kako je neprihvatljivo da Unsko-sanski kanton gotovo sam nosi teret migracijskog procesa, te da je krajnje vrijeme za adekvatnu reakciju nadležnih organa državne i entitetskih vlasti.