Integracija u društvo
63

Sedmica djeteta: Promovisanje UN Konvencije o pravima djeteta

Klix.ba
U Sedmici djeteta koja se širom svijeta obilježava promovirajući i UN Konvenciju o pravima djeteta, SUMERO posebno želi još jednom skrenuti pažnju na činjenicu da i djeca i osobe s invaliditetom uz adekvatne servise podrške mogu biti ravnopravni građani i građanke.

Prava definirana Konvencijom, prema kojoj djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju imaju pravo na posebnu podršku i unapređenje, kao i na aktivno sudjelovanje u društvenom životu nalaze svoju punu primjenu u praksi kroz "Stanovanje u zajednici uz podršku" koji provodi Sumero, u saradnji sa akterima socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo i ostatku zemlje.

Almina Dervišević ima dvadeset godina i već šest mjeseci živi sa kolegicom Selmom. Šutljiva i povučena na početku, nije se najbolje snalazila sa životom u domaćinstvu. Danas uspješno brine o sebi, ličnoj higijeni, spremanju stana, ali i kuha. Osim toga, ima društveni život u prostorijama partnerskog udruženja Oaza gdje kroz razne radionice razvija svoje vještine i druži se sa prijateljima i prijateljicama.

Suština cjelokupnog programa je da se osobama s invaliditetom pruža prilika da povećaju svoju samostalnost i uz podršku kreiraju svoj život ispunjen brojnim sadržajima. «Almina je najbolji primjer ovog programa gdje je tako očit napredak od jedne povučene i tihe djevojke do nasmijane i komunikativne osobe koja gradi svoj društveni i privatni život», istakla je Emina Baručija, Alminina asistentica nekrijući da je u početku i sama bila skeptična.

"Sve što osobe s invaliditetom trebaju jeste prilika, prilika da se druže, da se samostalno kreću, prilika da budu samostalni i uz brigu i strpljenje oni će to zaista i postati", poručila je Emina.

Zahvaljujući Ministarstvu pravde Kantona Sarajevo suhoparna administracija i međunarodni dokumenti pretvoreni su u provodive zakone i mjere koji unaprjeđuju kvalitet življenja i osoba sa invaliditetom.

Ministar pravde KS Mario Nenadić ističe kako je posebno važno da i djeca sa invaliditetom dobiju jednake prilike.

"Vlada treba da donosi sistemska rješenja i okvir za funkcionisanje. Evropski trendovi su deinstitucionalizacija pojedinih dijelova sistema. Takve procese, u saradnji sa Vladom, radi nevladin sektor, uz punu posvećenost. To su procesi koji su konkretno usmjereni na ljude, njihove sudbine i probleme. Naša je dužnost da za one koji su najranjiviji u našem društvu pokažemo maksimum brige i pažnje i drago mi je da smo našli sistemska rješenja koja će njihove živote učiniti dostojanstvenim", poručio je ministar Nenadić.