BiH
0

Sedmica besplatnih kastracija pasa i mačaka

FENA
Prijatelji životinja u BiH pozdravljaju sedmicu besplatnih kastracija i sterilizacija pasa i mačaka koju u Orašju od 11. do 17. aprila organizira i provodi jedna holandska organizacija, u saradnji s Udruženjem za zaštitu i sprječavanje okrutnosti nad životinjama "Posljednja oaza" iz Orašja.

Besplatna sterilizacija i kastracija pasa i mačaka, kao i kompletan zdravstveni pregled, tretman protiv buha i crijevnih parazita vršit će se u vremenu od 9 do 17 sati u prostorijama firme "Bosanac" u Orašju.

Prijatelji životinja u BiH pozivaju i druge općine u BiH da slijede primjer Orašja, te da na ovakav human način počnu rješavati problem napuštenih životinja, te dosljedno provoditi Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH.

Ovim zakonom je sterilizacija, kastracija i obilježavanje napuštenih životinja prepoznato kao efikasna mjera u svrhu stabilizacije populacije napuštenih životinja u kratkom roku.

-Sterilizacija predstavlja najhumaniji i najefektivniji način rješenja problema napuštenih životinja, pasa i mačaka. Ona nije samo mjera smanjenja njihovog broja, nego odgovoran način ponašanja vlasnika prema životinji, kojom se direktno utiče na njeno zdravlje, saopćeno je iz Udruženja Prijatelji životinja u BiH.