Sarajevo
0

Sedmica besplatne kastracije pasa

Sarajevo-x.com
U subotu 05.09.2009. od 10:00h u Maloj aleji na Ilidži Udruženje Prijatelji životinja promovirat će projekat besplatnih sterilizacija i kastracija, dijeliti edukativne materijale, te pozvati građane da se odazovu projektu i doprinesu smanjenju broja neželjenih životinja, spasu sve one osuđena na lutanje, patnju i nasilnu smrt.

Organizacija treću godinu zaredom organizuje u Sarajevu sedmicu besplatne kastracije i sterilizacije pasa u Sarajevu od 21. do 26. septembra 2009. Projekat predstavlja nastavak saradnje na rješavanju problema napuštenih pasa lutalica u Sarajevu.

Svaki dan od 21. do 25. septembra 2009, od 08:00h – 18:00h, a 26. septembra od 08:00h do 12:00h u Veterinarskoj stanici na Stupu, Ulica Nikole Šopa 41 vršiće se kastracije i sterilizacije.

Projektom su obuhvaćeni svi psi, kako psi u vlasništvu, tako i psi na lancu, te napušteni psi lutalice.

Svaki građanin može dovesti psa na sterilizaciju i kastraciju, bilo da se radi o psu u vlasništvu, psu na lancu, ili napuštenom psu koji nije ni u čijem vlasništvu. Građanin koji je doveo psa na kastraciju i sterilizaciju u obavezi je da istog vrati nakon završene operacije.

Građani se pozivaju da odmah rezervišu termin dolaska unaprijed na broj telefona dežurne linije pri Veterinarskoj stanici na Stupu 033/470-240 kako bi se raspoloživi termini iskoristili najefikasnije.

Svi psi obuhvaćeni projektom biće očišćeni od stomačnih i vanjskih parazita.

Napušteni psi lutalice biće dodatno markirani žutom oznakom na uhu koja na sebi ima broj i koja je znak da je pas koji je nosi obuhvaćen projektom, te ne smije biti uhvaćen ili ubijen. Predviđeno je da napušteni psi lutalice budu nakon oporavka vraćeni i pušteni na lokaciju sa koje su i dovedeni u skladu sa preporukama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, od strane osobe koja ih je dovela na operaciju.