BiH
157

Sedmi Giro di Sarajevo: Ulice biciklistima!

Klix.ba
Sedmi put u nizu sarajevske ulice pripast će biciklistima. U nedjelju, 7. septembra, sa početkom u 17 sati, bit će održana tradicionalna biciklistička manifestacija Giro di Sarajevo, koju organizuje istoimeno udruženje.

"Kada već nemamo staze, ništa drugo nam ne preostaje nego da zauzmemo saobraćajnice i vozimo po njima", rekao je Loren Keserović, koordinator projekta u ime udruženja Giro di Sarajevo. "Naravno, mi to nećemo učiniti bez prethodne najave, te podrške policije i dozvola nadležnih ministarstava. Kao i prethodnih godina, mi ćemo okupiti što više možemo biciklista kako bi građanima i vlastima ukazali na gorući problem našeg glavnog grada, a to je nedostatak biciklističke infrastrukture".

Kako naglašavaju iz Giro di Sarajevo, broj biciklista u Sarajevu svake godine radikalno raste, ali vlasti ne prate te evropske tokove adekvatno, uz izgradnju horizontalne, vertikalne signalizacije, te prijeko potrebnih biciklističkih staza. Tako u Sarajevu dolazi do paradoksa – motornim vozilima, koja svakodnevnu guše Sarajlije i gužvama ali i zdravstveno, daje se prednost ispred jednog zdravog, jeftinog i savremenog vida prijevoza.

"Sramota je da se svakodnevno renoviraju saobraćajnice, a da se ne uz njih ne izgrađuju i staze za bicikliste. Mi nismo protiv automobila, ali voljeli bi kada bi građani i vlasti shvatili da su beneficije od biciklizma višestruke, što direktno, što indirektno. Mi također pokušavamo mijenjati stvari i direktno, gradeći barem biciklističke parkinge u centru grada, ali iako to ide dobrim, kvalitetnim tokom, to nije dovoljno. Biciklisti moraju dobiti svoje staze, što prije", ističe Keserović.

Giro di Sarajevo, putem kojeg i vi možete dići svoj glas protiv diskriminacije biciklista, bit će održan na istoj ruti kao i prethodnih godina, od Dobrinje do Vijećnice, te Vilsonovog šetališta, a početak je u 17 sati 7. septembra.

Organizatori su uz pomoć Coca-Cole i ove godine obezbijedili vrijedne poklone najsretnijima, a specijalno iznenađenje, do sad neviđeni zabavno-sportski događaj na ovim prostorima, desit će se nakon dodjele poklona na Vilsonovom šetalištu.

"To je nešto potpuno novo čime želimo nagraditi sve učesnike, ali i promovisati biciklizam na jedan novi način. Više o tome u narednim danima", tajanstven je Keserović.

"Do početka događaja pratite Facebook stranicu udruženja, te medije za dodatne informacije. Giro di Sarajevo se zahvaljuje svojim prijateljima bez kojih cijela borba za prava biciklista ne bi bila moguća, generalnom sponzoru Coca-Cola HBC, specijalnom prijatelju događaja Sberbank BH, prijateljima udruženja: BH Telecom, Unilab; servisu Bogolivestrong; udruženju MTB.ba; hotelu Bristol; trgovačkim centrima BBI i Sarajevo City Center; Butiku Badem, medijskim pokroviteljima: Klix.ba, Oslobođenje, Radio Antena Sarajevo i FACE TV", navodi se u saopćenju za javnost.