BiH
0

Sedmi april posvećen investiranju u institucije zdravstva

FENA
Svjetski dan zdravlja - 7. aprila, ove godine bit će posvećen isticanju značaja investiranja u institucije zdravstva da bi one bile spremne za zbrinjavanje ljudi u uvjetima nesreća i katastrofa.

Kako se navodi u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH pod zdravstvenim institucijama podrazumijevaju se sva mjesta koja pružaju zdravstvenu zaštitu - od specijaliziranih i tercijarnih bolnica do domova zdravlja, primarne zdravstvene zaštite i lokalnih klinika.

"Poznato je iz dosadašnje svjetske prakse da već slabi zdravstveni sistemi nisu u stanju da nastave funkcionirati u toku prirodnih i drugih nesreća, a to rezultira neposrednim i budućim javno zdravstvenim posljedicama", navodi se.

U saopćenju se ističe i to da su u kritičnim situacijama - nesreće, elementarne nepogode, katastrofe i ostale krize (elementarne, biološke, tehnološke, društvenoj ratne) među žrtvama često i zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove.

"To, sa svoje strane, dodatno ugrožava već pogođenu populaciju i lišava je vitalne zdravstvene pomoći koja u tim okolnostima znači život ili smrt", ističe se u saopćenju.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je "Spasimo živote! Učinimo sve da bolnice budu sigurne u slučaju nesreće/katastrofe".

"Kroz tu temu se želi naglasiti koliko je značajno da zdravstvene institucije budu dovoljno otporne i pripremljene da izdrže u takvim okolnostima i pružaju zdravstvenu zaštitu i pomoć kako direktno ugroženom stanovništvu tako i ostalim ljudima u okolnim zajednicama," navodi se u saopćenju.