U pohodu na izgradnju staze
0

Sedma biciklijada u Mostaru, dolaze i gosti iz Sarajeva

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U organizaciji Sportsko ekološkog kluba "Zelena Glava", u nedjelju će se u Mostaru po 7. put održati biciklijada pod nazivom "Pazi, bicikl".

Biciklijada ulicama Mostara startat će u 18 sati kod nekadašnje željezničke stanice nadomak Španjolskog trga, a završit će kod OKC "Abrašević".

Sudionici biciklijade mogu biti svi koji posjeduju ispravan bicikl (bicikl u voznom stanju). Djeca mlađa od 16 godina će morati biti pod pratnjom starije osobe. Poželjno je da sudionici biciklijade imaju zaštitnu opremu ili dio iste, odnosno štitnike, rukavice i kacigu koja je i zakonom obvezna.

I ovogodišnja biciklijada bit će pod pratnjom policije, pa će u trenutku prolaska sudionika dolazit kraćih prekida u prometu.

Koordinator biciklijade Samir Šehović kazao je u izjavi za Fenu kako će se ove godine nastojati organizirati još jedna biciklijada i to povodom Međunarodnog dana bez automobila, koji se obilježava 22. septembra.

Svijest o korištenju bicikla kao prijevoznog sredstva u Mostaru i regiji nije dovoljno zrela, a kao rezultat imamo sve veći broj automobila na ulicama, stvaranje tzv. "čepova" (neprohodnost ulica), uništavanje zelenih površina i mnogih drugih faktora koji utječu na život u gradu općenito, upozorio je Šehović.

Dodao je da ovogodišnju biciklijadu podržava Udruženje "Giro di Sarajevo" iz Sarajeva, čiji će članovi na biciklijadu doći biciklima iz Sarajeva.

"Ovom gestom članovi tog udruženja daju podršku Sportsko ekološkom klubu 'Zelena glava' u nastojanjima da se izgrade biciklističke staze u Mostaru i Hercegovini", kazao je Šehović, pozvavši sve građane koji posjeduju ispravan bicikl da u nedjelju učestvuju u bicikladiji.

Inače, Sportsko ekološki klub "Zelena glava" će u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo HNK-a sat vremena prije biciklijade na Španjolskom trgu organizirati podjelu promotivnog materijala i mjerenje krvnog pritiska, a sve povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja koji se obilježava 31. maja.