Tužna godišnjica
0

Sedamnaest godina od tragične smrti Srđana Aleksića

Sarajevo-x.com
Afirmacija i podsjećanje na veliku i herojsku gestu Srđana Aleksića naša je ljudska i moralna i obaveza. Srđan je položio život u borbi za svog komšiju, ali je položio i temelje u jedno besmrtno djelo. Herojski čin odbrane svog sugrađanina koji je platio svojim životom je svijetao primjer ljudske hrabrosti.

Srđanovo ljudsko djelo je poruka za budućnost. Za onu budućnost u kojoj će čovjek biti na prvom mjestu. U tu budućnost nikada ne smijemo prestati vjerovati. Časnije, hrabrije i poštenije je sa pravom idejom živjeti i u manjini, nego sa pogrešnom politikom živjeti u prividnom komforu i hladovini većine, jer većina ne znači uvijek da ste na pravom putu. Stoljeće iza nas svjedoči brojnim primjerima koji dokazuju istinitost ove teze.

Istina, ima i onih koji kažu malo je takvih kao Srđan Aleksić. Dobrota, humanost i čestitost se ne mjere brojevima. I oni koji su 1941. godine ustali protiv fašizma i bratoubilaštva nisu bili u početku većina. Ali imali su viziju, ideju i želju da grade bolje sutra. U ovom vremenu Srđan je već postao sinonim borbe za čovjeka.

Perspektiva Bosne i Hercegovine nikada nije bila u podjelama, mržnji, izolaciji i segregaciji. Naša šansa je u poštivanju, razumjevanju, uvažavanju i zajedničkom učešću u razvoju porodice evropskih naroda. Naša šansa je u Evropskoj uniji i taj zadatak mora biti istinsko strateško opredjeljenje koje nema alternativu.

Borci za antifašizam, antinacionalizam i ljudska prava nisu iščezli u BiH. Veliki Srđan nije nestao. On se pridružio besmrtnoj plejadi velikih ljudi koji su žrtvovali svoj život za najsvjetlije civilizacijske vrijednosti. Srđanovo djelo govori da je bolje časno i umrijeti nego sramno i sa zločinima živjeti. Srđan Aleksić iz Trebinja, glumac amater i plivačka nada, bio je i ostao istinski bosanskohercegovački heroj.