Nakon pretresa stanova i zatvora
0

Sedam uhapšenih u Sarajevu

FENA
Postupajući po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu, službenici Federalne uprave policije, u suradnji s Kantonalnim tužiteljstvom Sarajevo te MUP-om Bosanskopodrinjskog kantona, tokom noći i danas proveli su akciju u kojoj je izvršen pretres dijela Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo i pretres objekata na sedam lokacija u Sarajevu nakon čega je u službene prostorije policije privedeno 10 osoba.

Tri osobe su nakon obavljenog razgovora puštene, dok je nad ostalima provedena kriminalistička obrada nakon koje su predati Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo na postupanje.

Nakon provedene akcije Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo dostavljeno je izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv10 osoba.

Prijavljeni su: M. A. G., M. K., E. H., S. Lj., B. K., N. B., T. G., A. B. i S. M. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela, a u vezi s kaznenim djelom sprječavanje dokazivanja.

Tužiteljstvu je prijavljen i S. Š. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo pripremanje kaznenog djela. Naime, sumnja se da su se tri osobe koje se nalaze u pritvoru te šest koje su tijekom dana uhićene udružile i vršile direktni utjecaj na svjedoke u postupku koji se trenutačno odvija u Kantonalnom sudu u Sarajevu, dok se za S. Š. sumnja da je kontaktirajući s prvoprijavljenim planirao izvršenje djela na štetu policijskog službenika Federalne uprave policije.

Policijski su službenici prilikom pretresa prostorija KPZ Sarajevo pronašli i oduzeli šest mobilnih telefona, dok je u pretresima stanova u Sarajevu od uhićenih osoba oduzet veći broj mobilnih telefona, telefonskih kartica, određena količina novca te drugi predmeti interesantni za istragu.

U tijeku su daljnje kriminalističko-operativne radnje na ovom predmetu, saopćila je Federalna uprava policije.