Republika Srpska
0

Sedam školaraca i studenata zaraženo gripom H1N1?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kod sedam osoba u RS-u brzi test je pokazao da su zaražene virusom novog gripa, ali se čeka zvanična potvrda Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" , saopćili su predstavnici entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

U svim slučajevima riječ je o mlađim osobama školskog i studentskog doba.

"Pet osoba za koje se sumnja da imaju gripu H1N1 je iz banjalučke regije, a po jedan s područja regija Istočno Sarajevo i Doboj", kazao je resorni ministar Ranko Škrbić i dodao da se kod ovih osoba samo u dva slučaja, kod pacijenata u Banjoj Luci i Istočno Sarajevu, radi o ozbiljnijim kliničkim slikama upale pluća.

U tom bh.entitetu dosad je zvanično potvrđeno 12 slučajeva oboljenja osoba od novog gripa.

Ministar Škrbić je u subotu na pres-konferenciji kazao da za sada nema mjesta panici, bez obzira što se ulazi u sezonu epidemije gripa, i da tome ne treba davati spektakularnu dimenziju i dizati na nivo koji izaziva dodatnu tenziju.

On tvrdi da RS trenutno raspolaže dovoljnim količinama antivirusnih lijekova za liječenje i da je 5.000 doza u ovom trenutku spremno, dok je naručeno dodatnih 10.000.

Resorni ministar nije mogao precizirati kada bi i kolike količine vakcine protiv gripe H1N1 mogle stići u RS.

I načelnik Službe za epidemiologiju Instituta za zaštitu zdravlja RS-a Janja Bojanić je ocijenila da je epidemiološka situacija u tom entitetu procjenjena kao relativno zadovoljavajuća, ali neizvjesna.

Ona precizira da su moguće lokalne epidemije u pojedinim regijama tog bh. entiteta.