{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sedam i po godina zatvora za zločin u Hadžićima

S
30.6.2009. u 14:26
0
0
Sedam i po godina zatvora za zločin u Hadžićima
0
Sedam i po godina zatvora za zločin u Hadžićima
Sud BiH je prihvatio sporazum o priznanju krivnje optuženog Radeta Veselinovića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina. U tu kaznu će optuženom biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, od 29. novembra 2007. godine, saznaje BIRN - Justice Report.
Veselinović je priznao da je počinio zločin protiv čovječnosti na području općine Hadžići u periodu od maja 1992. do kraja iste godine.

“Prihvatam krivnju koja mi se stavlja na teret”, kazao je Veselinović, koji je prethodno rekao da su neki svjedoci tokom pretresa govorili istinu, a neki nisu.

Sporazum o priznanju krivnje Veselinović je postigao s Tužilaštvom BiH na osnovu izmijenjene optužnice koja je Sudskom vijeću predata 29. juna ove godine.

“Sudsko vijeće je prihvatilo sporazum o priznanju krivnje po kojem je Veselinović, u okviru širokog i sistematičnog napada paravojnih, policijskih i vojnih formacija Vojske Republike Srpske (VRS), počinio, podsticao i pomagao u ubistvima, nečovječnom postupanju i drugim djelima kojima su civilima nanijete velike patnje”, kazala je Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Prema sporazumu, Sudsko vijeće je trebalo da dosudi kaznu u rasponu od šest do osam godina zatvora.

Smajlović je obrazložila da je optuženom dosuđeno sedam i po godina jer je priznao radnje koje mu se stavljaju na teret, jer nije ranije osuđivan, starije je životne dobi i narušenog zdravstvenog stanja. Uz to, Smajlović je dodala da je “izvršio relativno veliki broj radnji sa umišljajem i to prema civilima”, zbog čega je izrečena kazna do sedam i po godina.

Prema sporazumu, Veselinović je kriv što je zajedno s drugim pripadnicima VRS-a nezakonito hapsio civile na području sela Žunovnica, Musići i drugih s područja općine Hadžići, te što je omogućio drugima da se ti civili maltretiraju i nad njima vrše bludne radnje.

“Kriv je što je pucao ispred Doma kulture na Stjepana Musu, koji je tom prilikom ranjen, te što je maltretirao i tukao dvojicu zatočenika koji su bili odvedeni na obavljanje radova”, kazala je Smajlović.

Sporazumom o priznanju krivnje, Veselinović je priznao da je ušao u zgradu Sifeta Hrvata i odveo ga, od kada mu se gubi svaki trag, te da je bio prisutan kada je u Donjim Hadžićima ubijena Mujesira Piknjač.

“Veselinović je kriv što je maltretirao Hasniju Musić, ispaljujući joj više metaka iznad glave, od čega i danas ima posljedice”, kazala je Smajlović.

Tužilaštvo je odustalo od tačke optužnice po kojoj je optuženi, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, 20. maja 1992. godine učestvovao u napadu na selo Musići, prilikom čega je nekoliko osoba stradalo, te ona nije razmatrana pri sklapanju sporazuma ili izricanju presude.

Sporazumom je Veselinović prihvatio da bude odmah upućen na izdržavanje kazne, pa će Sudsko vijeće, rekla je Smajlović, “u toku dana donijeti odluku gdje će izdržavati kaznu”.

S prihvatanjem sporazuma, troškovi suđenja past će na teret budžeta države, dok su oštećeni upućeni na parnicu.

Suđenje Veselinoviću počelo je 18. jula 2008. godine i u trenu kada je postignut sporazum, Odbrana je izvodila svoje dokaze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: