BiH
645

Sedam godina od ubistva navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića, pravde još nema

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sedam godina je prošlo otkako je u Širokom Brijegu ubijen navijač FK Sarajevo Vedran Puljić, ali za ovaj zločin još uvijek niko nije kažnjen.

Puljić je ubijen 4. oktobra 2009. godine tokom nereda koji su se dogodili ispred stadiona Pecara u Širokom Brijegu, kada su ranjeni Eldar Spahić, Arnes Šabeta, Amir Hadžić, Azmir Nukić i Mirzet Šabanović. Tog dana je u ovom hercegovačkom gradu vladao haos, a veći dio policijskih snaga je osiguravao utakmicu između Veleža i Zrinjskog.

Za ubistvo je osumnjičen Oliver Knezović kojeg se tereti da je oteo službeni pištolj Glock policajcu Draganu Vujeviću te potom ispalio deset hitaca prema navijačima FK Sarajevo. Knezović je uhapšen i priveden u policijsku stanicu u Širokom Brijegu, odakle je pobjegao u Hrvatsku. Suđenje je prvobitno počelo u BiH, ali je postupak prebačen u Hrvatsku jer Knezović ima prebivalište u Zagrebu. Optužnica je potvrđena, a slučaj je odlukom Vrhovnog suda delegiran u Split.

Osumnjičeni Oliver Knezović odbacio odgovornost za ubistvo

Knezović je na sudu izjavio da se ne osjeća krivim te je tvrdio da nije pucao, nego pištolj vratio policajcu Vujeviću. Međutim, Vujević i njegove kolege terete Knezovića.

Na suđenju u martu ove godine je svjedočio policajac Bernard Bebek, a prema njegovim riječima, Vujević nije želio da se zna za pucnjavu.

"Vujević mi je kazao: 'Bebek, sve je sređeno, ništa nisi vidio da mi je pištolj oduzet i da je pucano' i da to prenesem kolegama. Shvatio sam da je Vujević htio da se to ne zna, a ja i ostale kolege smo mu sugerirali da to prijavi pretpostavljenima i kaže da mu je pištolj bio oduzet. Ne znam je li to prijavio", izjavio je tada na sudu policajac Bebek.

Nije mogao potvrditi da je Knezović osoba koju je vidio kako puca. Na pitanje Knezovićevog branitelja Milenka Umičevića odgovorio je kako mu je Vujević rekao da mu je pištolj oteo neki Oliver, a da su mu tako kazali navijači Širokog.

Policajac Vujević je kazao da se ne sjeća da je Bebeku i ostalim kolegama govorio da se ne spominje da mu je oduzet pištolj iz kojeg je pucano na Sarajlije. O tome je govorio svom komesaru Zoranu Galiću dva sata poslije nereda, a komesar mu je kazao da ništa nikome ne govori.

Dodao je da je vidio kako policajac Ivan Kolobarić puca iz pištolja u zrak te istakao da ga je Knezović napao s još nekoliko osoba.

"Oborili su me na tlo i oteli mi pištolj iz kojeg je Knezović zapucao. U to sam siguran sto posto i to lice nikada neću, niti mogu, zaboraviti. To je upravo ova osoba koja sjedi tu iza mene. On je bio taj koji je uzeo pištolj. Pucao je u pravcu navijača Sarajeva pod uglom od 90 stepeni. Ispalio je dva hica, a ja sam krenuo prema njemu. Onda se desilo ono što neću zaboraviti cijeli život. Okrenuo je cijev pištolja prema meni, mislio sam da će u mene pucati. No, okrenuo se prema stadionu i nastavio pucati prema navijačima Sarajeva. Ispalio je sve metke, bilo ih je deset u spremniku. Nisam vidio stradavanje Puljića, a kolege iz PU Široki Brijeg su mi rekli da mi je pištolj oduzeo Oliver Knezović. Nakon što je ispalio dva hica, povlačio se prema centru, hodajući unazad i pucajući. Za to vrijeme su navijači Sarajeva trčali prema njemu i ostalim navijačima Širokog", kazao je Vujević.

Promjene iskaza očevidaca, porodica nema informacija o procesu

Suđenje je nastavljeno u aprilu, kada su svjedočila četiri stanovnika Širokog Brijega Zoran Šakota, Berislav Rezić, Tomislav Zovko i Gojko Mikulić.

Šakota je u oba iskaza kazao kako je vidio da Knezović puca u zrak, nakon čega je pištolj vratio policajcima. U prvom iskazu je Rezić rekao da nije nikog vidio s pištoljem, ali da je čuo pucnjavu, dok je u drugom kazao da je vidio osobu koja je prišla policajcu sleđa i uzela mu pištolj, kao i da je prepoznao Knezovića.

Zovko je u prvom iskazu rekao da nije vidio ko puca, ali je u drugom potvrdio da je vidio Knezovića kako puca u zrak. Mikulić je također u prvom iskazu rekao da nije vidio nikoga s pištoljem, a potom u drugom istakao da je vidio Knezovića s oružjem u ruci.

Igor Puljić, brat ubijenog Vedrana Puljića, potvrdio je za Klix.ba da njegova porodica nema nikakvih informacija iz Splita.

Navijači traže kaznu za ubicu, pravde još nema

Sjeverna tribina stadiona Asim Ferhatović Hase nosi ime po ubijenom navijaču, a pristalice FK Sarajevo na svakoj utakmici traže pravdu. Neki od njih su služili višemjesečne kazne zbog nereda u Širokom Brijegu, no, Vedranovog ubicu kazna još nije stigla.