BiH
0

Sedam bh škola proglašeno partnerskim školama s Njemačkom

FENA
Zamjenik ambasadora SR Njemačke u BiH Tilman Enders i direktorica Goethe instituta Petra Raymond uručili su danas u Sarajevu diplome predstavnicima sedam škola iz BiH koje su proglašene partnerskim školama s Njemačkom.

Na skupu upriličenom tim povodom, u zgradi njemačke ambasade, istaknuto je da se radi o školama koje su imale najbolje reference i kao takve odabrane u konkurenciji među 70 bh. škola koliko ih je apliciralo na konkurs. Odabrane bh. škole su postale dio elitne mreže od 1.000 škola partnera iz cijelog svijeta.

Tako su partnerskim školama s Njemačkom proglašene Gimnazija "Filip Višnjić" iz Bijeljine, Opća gimnazija iz Bosanske Krupe, Gimnazija "Mustafa Kramarić" iz Gračanice, Srednja stručna škola "Silvije Strahimir Kranjčević" iz Livna, OŠ "Ćamil Sijarić" iz Nemile, Mješovita srednja elektrotehnička škola iz Tuzle, te Prva gimnazija iz Zenice.

O tih sedam partner škola brinut će Goethe institut. Osim materijalne pomoći za opremu, Goethe institut će pružati i podršku u pedagoškoj oblasti npr. kroz edukaciju za učenike i nastavnike.

Program parner škola dio je inicijative nazvane "Škole: partneri za budućnost" koju je pokrenuo ministar vanjskih poslova Njemačke Frank - Walter Steinmeier. To ministarstvo koordinira inicijativom i realizira je zajedno s Goethe institutom, Njemačkom akademskom razmjenom (DAAD), Centralom za školstvo u inozemstvu (ZfA) i Pedagoškom službom za razmjenu (PAD).