Sedam bh. političkih partija dobilo mape za ravnopravnost spolova

Klix.ba
17.12.2015. u 16:34
113
4
Sedam bh. političkih partija dobilo mape za ravnopravnost spolova
113
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
U Sarajevu su danas za sedam vodećih političkih partija BiH uručene Mape ravnopravnosti spolova koje su rezultat višemjesečnog zajedničkog rada Udruženja Infohouse i političkih partija koje su iskazale interes za poboljšanjem statusa žena u politici u BiH.
Mape su uručene za Demokratsku frontu - Željko Komšić, SDA, SBB, HDZ 1990, HDZ BiH, SNSD i SDS.

Prijedlozi mogućih Mapa za ostvarivanje spolne ravnopravnosti unutar političkih stranaka nastali su u izuzetno bliskoj saradnji sa članovima/članicama stranaka, koji su učestvovali u projektu i proizvod su njihovog prijedloga i zaključivanja, kao i komparacije sa evropskim praksama kada je riječ o profesionalizaciji stranaka i njihovoj usmjerenosti na poštivanje ljudskih prava.

Svaka stranka je imala svoj zaseban proces koji je iznjedrio sopstvenu, originalnu Mapu.

Naredni korak jeste ponuditi strankama ne samo ove mape, već i podršku za kreiranje akcijskog plana njenog ostvarivanja s ciljem postizanja ravnopravnosti spolova unutar stranaka te povećanja političke participacije žena Mapa ravnopravnosti spolova je napravljena kako bi se povećalo učešće žena u političkim procesima i zbog potrebe poštivanja zakona kojima je ženama zagarantirana zastupljenost u izvršnoj vlasti u omjeru od 40% kako bi se ispoštovala ravnopravnost spolova.

Mapa puta za ravnopravnost spolova originalna je ideja Vlade Republike Francuske koja je jedina u Evropi uvela ovu praksu u svoje javne institucije.
Udruženje Infohouse ove aktivnosti provodi u okviru višegodišnjeg projekta pod nazivom “Ravnopravnost NIJE samo ženska stvar“ kroz koji se intenzivno radi na jačanju pozicije žena u političkim partijama u BiH odnosno na političkoj sceni.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: