BiH
0

Sector Security podnio krivičnu prijavu Banke Srpske

FENA
Banjalučka kompanija “Sector Security” podnijela je krivičnu prijavu protiv "Banke Srpske“ i odgovornih osoba te banke zbog, kako tvrde, stvaranja monopolističkog položaja na tržištu i nesavjesnog privrednog poslovanja.

Smatraju da je ova banka, jednostranim raskidom ugovora o pružanju usluga obezbjeđenja bez navođenja razloga prekida saradnje, te zaključivanjem sporazuma o pružanju usluga obezbjeđenja Banke suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, ograničila promet usluga i nanijela značajnu materijalnu štetu preduzeću “Sector Security”.

"Banka Srpske“ je 13. februara 2014. godine, poslala kompaniji “Sector Security” službeni dopis kojim jednostrano raskida Ugovor o obavljanju usluga prevoza, prenosa i pratnje novca i drugih vrijednosnih pošiljki suprotno odredbama definisanim ugovorom potpisanim 30. oktobra 2009. godine.

S obzirom na to da u dopisu nije naveden razlog jednostranog prekida saradnje, rukovodstvo ove kompanije nekoliko puta je telefonski i službenim dopisima pokušalo da uspostavi kontakt s odgovornim osobama u Banci kako bi objasnili razloge za raskid Ugovora.

Umjesto odgovornih osoba iz Banke, ovu zaštitarsku kompaniju kontaktirala je novoangažovana agencija koja je tražila da joj “Sector Security” preda obezbjeđenje Banke.

Nakon novog zvaničnog dopisa, "Banka Srpske“ je tek 12. marta 2014. poslala zahtjev da “Sector Security” obezbjeđenje objekata Banke preda nezakonito angažovanim agencijama.

Iz “Sectora” tvrde da su dvije nove agencije, od kojih jedna uopšte ne posluje i nema uslove za pružanje usluga obezbjeđenja na svim lokacijama na kojim "Banka Srpske“ ima poslovnice, angažovane bez javnog poziva za nabavku usluga obezbjeđenja.

Rukovodstvo Banke na ovaj način je, kažu, svjesno prekršilo Zakon o javnim nabavkama, jer je "Banka Srpske“, koja je skoro u apsolutnom vlasništvu Republike Srpske, dužna da provede postupak javne nabavke u skladu sa Zakonom.

"Očekujemo hitnu i efikasnu reakciju nadležnih institucija i organa kako bi se kaznilo dosadašnje i spriječilo dalje kršenje zakonskih propisa i nanošenje štete kompaniji 'Sector Security' kao najvećoj agenciji za obezbjeđenje u BiH. Ne vjerujem da se radi o slučajnom propustu, već o namjernom kršenju zakona, korupciji i poruci da kompanije koje "nisu podobne" iako zapošljavaju više od hiljadu radnika i plaćaju milionske poreze, ne trebaju Republici Srpskoj", rekao je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci Slaviša Krunić, predsjednik Uprave kompanije “Sector Security”.

S druge strane, iz “Banke Srpske” su potvrdili da su 13. februara raskinuli ugovor za obezbjeđenje i transport novca sa preduzećem “Sector Security” zbog mogućnosti ostvarivanja ekonomski isplativije i bezbjednosno kvalitetnije usluge.

Iz ove banke su saopćili da “Sector Security”, nakon isteka polise osiguranja u novembru 2011. godine, nije obezbijedio novu polisu osiguranja od odgovornosti iz djelatnosti obezbjeđenja i prevoza vrijednosnih pošiljki vinkuliranu u korist banke.

"Također, uočeno je da je aneksom ugovora iz 2011. godine, u odnosu na prvobitni ugovor sa kompanijom “Sector Security” iz 2009. godine, izbrisan član 15. kojim je tražena bankarska garancija za obavljanje posla i sve to u dogovoru s prethodnom upravom Balkan investment banke, a na štetu banke", stoji u saopćenju.

Analizom tržišta uočeno je, tvrde, da “Sector Security” nema ni najpovoljnije cijene transporta po pređenom kilometru, te da bi banka u domenu ovih poslova, uz pažljivije planiranje ruta i transporta i uz niže cijene usluga, mogla da ostvari uštedu i do 10 posto na godišnjem nivou.

"Radi nesmetanog obavljanja aktivnosti, ukupnog smanjenja troškova i poboljšanja u sistemu bezbjednosti, "Banka Srpske" je u januaru i februaru ove godine provela postupak odabira nove agencije za obavljanje usluga fizičkog i tehničkog obezbjeđenja transporta novca", navodi se u saopštenju.

Uprava "Banke Srpske" tvrdi da svoje poslovanje provodi u potpunosti u skladu sa Zakonom o bankama s ciljem zaštite interesa banke i klijenata te da su svi ugovori koje je potpisala prethodna uprava nekadašnje Balkan investment banke bili predmet revizije, te da ugovori za koje je nova uprava Banke Srpske ustanovila da su potpisani na štetu banke nisu produžavani.

Podsjećanja radi, nekadašanja Balkan investment banka (BLB), koju je preduzela Vlada Republike Srpske nakon što su prethodni ukrajinski vlasnici ostavili gubitke, promijenila je naziv u "Banka Srpske" a.d. Banja Luka.