Politika i žene
1.4k

Sebija Izetbegović u Konjicu: KCUS je vratio 83 miliona KM duga, nemojte se bojati biti supruga političara

Piše: I. P.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Asocijacija žena Kantonalnog odbora SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona organizovala je danas javnu tribinu na temu ''Politika iz ženskog ugla'', a jedan od predavača bila je Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

"Ja nisam direktno u politici, nisam neposredno, ali sam u njoj posredno. Ja sam 35 godina udata i moje je prezime bilo Izetbegović kada je moj svekar bio u zatvoru i kada je bio predsjednik. Za to prezime nije uvijek vezano sve što je ugodno, ali ga nosim s ponosom", objasnila je direktorica KCUS-a.

Ona se u svom izlaganju fokusirala na zdravstvo iznijevši zapažanja, trenutno stanje u KCUS-u, planove te ideje Savjeta za zdravstvo SDA koje je napravio strategiju kojom se određuje put pacijenta.

"Nemojte se bojati da budete u politici, da budete na vodećim funkcijama, da budete supruge političara i nemojte da se bojite medija. Ja sam na KCUS došla na 100 miliona duga i sjela sam na električnu stolicu, a ne na direktorsku. Nisam došla na KCUS da nešto uzmem nego da nešto dam – sa jučerašnjim danom otplatili smo 83,5 miliona KM duga", rekla je Izetbegović na početku izlaganja.

Rekla je da KCUS ima 3.500 zaposlenih i da je svakog mjeseca na bolovanju njih 10 posto što predstavlja ogroman trošak.

"Mnogi traže posao, educiraju se, čekaju na birou, a neki su na bolovanju i rade u svojim privatnim praksama. To nije korektno i tome se mora stati u kraj“, kazala je.

"Ja sam direktorica KCUS-a, ali kada se razbolim ja ne znam gdje treba da odem. Svi mi koji plaćamo zdravstveno osiguranje, i oni koji ga ne plaćaju, moraju da znaju svaki korak u putu pacijenta. Svi smo nekad bili bolesni, svi imamo iskustvo kada nas šalju od jednih do drugih vrata i kada ne znamo koja nam prava pripadaju. Kako da racionaliziramo potrošnju? Kanton Sarajevo troši 360 miliona KM godišnje i to je ogromna svota novca iz koje možemo imati puno bolju zdravstvenu uslugu nego sad.

Treba racionalizirati zapošljavanje kadra i moramo pratiti svjetske standarde. Također, trebalo bi kontrolisati propisivanje lijekova, od najjeftinijih do najskupljih. Ono što mi propagiramo jeste da pacijenti na primarnom nivou dobijaju terapiju, a u slučaju hospitalizacije svu svoju terapiju ponesu sa sobom jer primarni lijekovi se ne bi trebali kupovati na tercijarnom nivou", rekla je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetila da se žene moraju educirati o tome koje lijekove kada koristiti, uzevši za primjer antibiotike koji se u narodu koriste i bez ljekarskog odobrenja, što je nedopustivo.

Također, imala je šta reći i kada je u pitanju trudnoća u kombinaciji za zaposlenjem što je nažalost još uvijek kontroverzna tema u BiH.

"Ono što mora da se zna jeste da trudnice nisu bolesne žene. Trudnoća nije bolest, to je normalno drugo stanje osim ako se ne radi o patološkoj trudnoći. Žena ne treba biti 9 mjeseci na bolovanju pa onda godinu na porodiljskom. To je ono čega se boje poslodavci. Dajte da izbijemo taj argument. Žene moraju da dokažu da u tih devet mjeseci može da se radi i ja sam dokaz za to. Naravno, neće niko trudnici dati da nešto nosi, ali će moći sjediti za stolom i raditi lagane poslove", zaključila je direktorica KCUS-a.