Ponosi se radom
972

Sebija Izetbegović: Pacijenti iz KCUS-a izlaze nemjerljivo zadovoljni

Piše: A. B.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
U organizaciji Općinskog odbora SDA Novi Grad, u saradnji sa Asocijacijom žena SDA i Asocijacijom Fatma Novi Grad u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad održana je tribina Žena u menadžmentu na kojoj je gost predavač bila Sebija Izetbegović direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Govorila je o aktuelnom stanju u zdravstvu, ali i o položaju i zastupljenosti žena u ovoj oblasti.

Na početku govora Sebija Izetbegović je s ponosom istakla kako je prva žena u historiji koja se nalazi na čelu ustanove kakav je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kao i to da su trenutno od osam direktora disciplina njih šest žene.

"To su žene koje su izuzetno dobro educirane, koje imaju sve vještine za upravljanje tako velikim klinikama u dijagnostičkom centru i one su sve krenule sa mnom u borbu koja nije bila nimalo laka. Svima je poznato da sam ja članica SDA, ali imam potrebu istaći da svi moji saradnici nisu članovi SDA i da ih nisam birala na osnovu stranačke pripadnosti već prema njihovim sposobnostima i pogotovo njihovoj hrabrosti da uđu u jedan proces koji bih mogla nazvati pravom borbom. Mi smo vodili pravi rat i u Općoj bolnici, a vodimo ga i na KCUS-u sad već u manjoj mjeri nakon više od dvije godine, mogu reći da se situacija malo stabilizovala", kazala je Izetbegović.

Izetbegović je ispričala kako je njen dolazak na KCUS od početka bio propraćen medijskom pažnjom te da su sve vijesti koje su o njoj bile plasirane laž. Dodala je da je prava istina to što danas s ponosom može istaći da je sadašnja uprava Kliničkog centra od katastrofalnog stanja kojeg je zatekla napravila ustanovu iz koje pacijenti izlaze nemjerljivo zadovoljni.

"Prije su pacijenti satima čekali na preglede i vađenje krvi, međutim, to se odmah riješilo. Također nije bilo poštovanja radnog vremena, mnogi ljekari su radili i privatno, a njihov odnos prema pacijentima je bio haotičan. Učimo naše uposlenike da poštuju pacijente i da im uvijek budu na usluzi i sretni što im mogu pomoći", pojasnila je Izetbegović.

Na tribini je podsjetila i na to da su prostorije bile neuslovne za rad i prljave, kao i to da pojedini odjeli nisu kako treba funkcionisali. Sada je, kako je navela, potpuno druga priča jer je novi menadžment pojasnio uposlenicima da se plata ne dobija već zarađuje.

"Mi smo se susreli sa otprilike 100 miliona KM duga u Kliničkom centru. U ovom trenutku već smo vratili čak 81 milion KM. To sam u saradnji sa ostalim direktoricama odjela uspjela tako što smo stavile van snage sve vanstatutarne odluke, provele smo posebnu sistematizaciju u Kliničkom centru, prerasporedile smo odjeljenja. Također smo smanjili broj šefova sa 553 za skoro 200", rekla je Izetbegović.

Direktorica Izetbegović je ispričala da su za praznik 1. maja dva tehničara odbila pregledati dva pacijenta koji su bili akutno životno ugroženi i pred infarktom, te da se od tada situacija promijenila kada je riječ o kateterizaciji srca.

"Ja sad ističem da smo mi kateterizaciju srca kod ljudi koji su akutno životno ugroženi sa infarktom srca od prvog dana mog dolaska počeli provoditi na drugačiji način. Cijeli smo odjel preuredili, napravili smo novi tim i sada se radi 16 kateterizacija tokom vikenda. To je ekstremno veliki uspjeh i nezapamćeno je da se na KCUS-u uradi toliko pacijenata za tako kratko vrijeme", ponosno je istakla Izetbegović.

Na kraju je navela kako se manje čeka na snimanje magneta i mamografije te da je ostvarena odlična saradnja između Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju i Klinike za glandularne bolesti. Sada kako je navela pacijenticE koje su imale karcinom dojke u istom momentu mogu dobiti pomoć hirurga sa Plastične i rekonstruktivne klinike i imati potpuno funkcionalan život.