Određen mu pritvor
278

Sebija Izetbegović o hapšenju Mehmedagića: Izdržat će Osman i ovo

A. Ku.
Osman Mehmedagić i Sebija Izetbegović
Osman Mehmedagić i Sebija Izetbegović
Zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Sebija Izetbegović oglasila se povodom hapšenja bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića. Na početku je kazala da je Mehmedagić jedan od heroja odbrane BiH i pravi borac.
"Junak u svakoj situaciji koja ga je zadesila. Jednostavno hrabar čovjek. Težak posao mu suđen i u miru. Baš težak posao u kojemu mnogima smeta. Nikada u našim susretima nije spomenuo svoj posao, nikada se žalio na probleme u poslu, nikad ni o kome ružnu riječ rekao, a vjerovatno svašta znao. Stabilan i pouzdan", istakla je Izetbegović.
Dodala je da se nikada nije požalio da ga nešto boli pa ni onda kada je u julu 1992. godine doveden u bolnicu nakon što je ranjen PAM-om.

"Sedam sati smo operisali, pa još nekoliko operacija nakon toga. Izdržaće Osman i ovo, ako Bog da, opet izaći čist od laži i kleveta, a lažovi i opsjenari će nastaviti da lažu i pakuju afere svakome ko im smeta jer oni polaze od sebe: lopovi misle da svi drugi kradu, lažovi misle da svi drugi lažu, vlasnici lažnih diploma svoju sramotu prebacuju na one koni su zakonski sve stekli, izdajnici se tješe da su i drugi izdajnici, oni koji prisluškuju bez naloga misle da i drugi to rade i tako u nedogled", naglašava Izetbegović.

Navodi da je, dok ne bude bez ikakve sumnje nešto drugo dokazano, Mehmedagić junak i dobar čovjek.

"Ako slučajno dokažu da je uradio nešto loše i to ću prihvatiti, jer pravda se prihvatiti mora i svi moramo poštovati odluke suda. Ipak, znajući njega, vjerujem da ćemo ga ponovo dočekati kao i prošli put kad smo napravili ovu fotografiju", zaključila je Izetbegović u objavi na Facebooku.

Podsjetimo, Mehmedagić je uhapšen u ponedjeljak u akciji Državne agencije za zaštitu i sugurnost (SIPA). Osim njega uhapšen je i suspendovani predsjednik Suda Ranko Debevec.

Oni se terete za zloupotrebu položaja i neovlašteno prisluškivanje te im je određen jednomjesečni pritvor.