|

Sebija Izetbegović: Nisam alfa i omega svih dešavanja

Sebija Izetbegović: Nisam alfa i omega svih dešavanja
118
Er. M.
26.7.2019. u 12:31
159
komentara
118

dijeljenja
Sebija Izetbegović: Nisam alfa i omega svih dešavanja Foto: D. S./Klix.ba
Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i profesorica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu Sebija Izetbegović obratila se medijima nakon današnje konferencije rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja.
Izetbegović je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, koji je proteklih nekoliko mjeseci kritikovao procese u visokom obrazovanju, nedostaje dugi niz godina obrazovanja i da samo oni ljudi koji ne znaju šta je akademska zajednica mogu nastupati kao što nastupa Konaković.

"Ja nisam alfa i omega svih dešavanja. Uskoro će neko vjerovatno reći kako uređujem i medije. Nemam se namjeru braniti od takvih stvari. Mislim da je uvijek najbolje da mediji budu svjedoci ovakvim sastancima te da se sami uvjerite na kojem nivou su vodi komunikacija s UNSA", odgovorila je Izetbegović na pitanje o tome da li je aktuelni Zakon o visokom obrazovanju KS kreiran po njenim direktivama.

Istakla je da Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta UNSA ne može biti promijenjeno jer uposlenici KCUS-a drže dvije trećine nastave.

"Zamislite samo situaciju u kojoj ja kao profesorica ginekologije trebam uvesti studente pred pacijenticu, koja je u jednom od svojih najintimnijih trenutaka, i pregledati je, a nisam uposlenica KCUS-a. Kako ja onda imam pravo pregledati pacijenticu koja je došla i ukazala povjerenje KCUS-u? Ko odgovara za njenu privatnost? Niko na to ne bi pristao", rekla je Izetbegović.Direktorica KCUS-a kazala je da joj je, nakon što je 2013. godine imenovana za direktoricu Opće bolnice u Sarajevu, uručen prekid ugovora o radu s Medicinskim fakultetom UNSA, pozivajući medije da provjere ove navode ukoliko žele.

"Ja više nisam imala nastavnu bazu u KCUS-u, bez obzira na to što sam imala pacijente u Općoj bolnici. Opća bolnica nije zadovoljavala uslove kadrom, opremom i nivoom usluge. Dakle, ustanova mora biti organizovana tako da je bazirana na klinikama, a zakon propisuje šta sve treba zadovoljiti klinika", kazala je Izetbegović.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba


Istakla je da nema nikakvih problema s tim da još neko bude nastavna baza, ali kada ispuni uslove za takvo nešto. Kako kaže, Medicinski fakultet u Sarajevu uvijek se vodi zakonom, podsjećajući da je kantonalna inspekcija utvrdila kako Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu radi u skladu sa zakonom.

"Inspekcija je dala potvrdu da je i dekanesa smijenjena na nezakonit način. Ta njena suspenzija na koju se pozivaju u autentičnom tumačenju Zakona o visokom obrazovanju KS je netačna. Ima nešto što je starije i datum postoji. Izmjena zakona na način na koji ga namjeravaju izmijeniti neće proći, sve dok zakon ne bude pušten u javnu raspravu", rekla je Izetbegović.

Ona je kazala kako se ne slaže s odlukama UNSA, ali da ih ne želi komentarisati.
Prijavi grešku


Komentari (159)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...