BiH
0

Sebija Izetbegović: Doprinos medicinskih sestara na UKCS-u je neprocjenjiv

Klix.ba
Univerzitetski klinički centar u Sarajevu se i ove godine pridružuje mreži zdravstvenih ustanova koje će obilježiti “Međunarodni dan sestrinstva – 12.maj”, u cilju promocije razvoja ove, za zdravstvene ustanove, izuzetno bitne struke.

Tim povodom danas je u UKCS-u održan prigodan program, u okviru kojeg su se prisutnima obratili ambasador Švicarske Heinrich Maurer, generalna direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, te menadžerica ProSesa Ines Katić – Vrdoljak.

Izetbegović je uputila čestitke medicinskim sestrama i tehičarima, naglašavajući njihovu bitnost u svakodnevnom radu sa pacijentima.

"U UKCS-u je ukupno zaposleno 1.685 medicinskih sestara i tehničara. Njihov doprinos u zdravstvenom procesu je neprocjenjiv, te ni jedna zdravstvena ustanova ne bi mogla funkcionirati bez njih“, kazala je Izetbegović.

Ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer ovom prilikom naglasio je da Švicarska podržava medicinske sestre u BiH kroz "Projekat jačanja sestrinstva – ProSes“ doprinosom u vrijednosti od osam miliona KM.

"Zadovoljstvo mi je biti dijelom ovog događaja, te želim uputiti iskrene čestitke medicinskim sestrama i tehničarima. Ambasada Švicarske veoma mnogo ulaže u oblast u sestrinstvo u Bosni i Hercegovini, te ćemo i u budućnosti nastaviti našu saradnju“, istakao je Maurer.

Glavna sestra UKCS-a, Ernela Eminović, ukazala je na stručnost i odgovornost u radu medicinskih sestra i tehničara, istiučući da je sestrinstvo profesija koja je utemeljena na dobroj naučnoj i stručnoj sestrinskoj praksi.

"S ponosom mogu istaći da medicinske sestre i tehničari UKCS-a rade predano, savjesno i odgovorno svoj posao. Rad sa bolesnicima, prije svega, zahtijeva ljudskost i toplinu, te s pravom možemo reći da je posao zdravstvenih radnika jedan od najzahtjevnijih i najodgovornijih. S toga je pred nama stalni zadatak da radimo na obrazovanju i usavršavanju, kako bismo našim pacijentima pružili svoj maksimum“, kazala je Eminović.

Svake godine medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju 12. maj, u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je polovinom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te davne 1860. godine, u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre.