{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sead Milavica, nosilac liste DF-a za Skupštinu KS: Policijskog komesara građani trebaju birati

24.9.2018. u 11:59
307
12
Sead Milavica, nosilac liste DF-a za Skupštinu KS: Policijskog komesara građani trebaju birati
307
Sead Milavica, nosilac liste DF-a za Skupštinu KS: Policijskog komesara građani trebaju birati
Sead Milavica
Sead Milavica, nosilac liste Demokratske fronte za Skupštinu Kantona Sarajevo kazao je da građani trebaju direktono birati policijskog komesara.
"Činjenica je da je problem sigurnosti i nepovjerenja u policijske strukture zavladao u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Građani izražavaju ozbiljne sumnje da se pojedine istrage ne provode potpuno profesionalno i da su pod utjecajem političkih elita. Pored očito sporog rada sudova i tužilaštava, građani više nisu sigurni niti da će istražne radnje koje se poduzimaju biti u funkciji otkrivanja istine i počinioca najgorih krivičnih djela. Puno je toga pod upitnikom. Građani pravdu doživljavaju selektivnom. Kako bismo spriječili svaku sumnju da se politika miješa u policijski posao, potrebno je izmijeniti postojeću zakonsku regulativu na kantonalnim i višim nivoima i do policijskog komesara doći voljom građana, birajući između nekoliko kandidata čije će kandidature za uži izbor ponuditi stručna tijela, na osnovu znanja i stečenog iskustva", smatra je Milavica.

Dodaje da bi ovakav način izbora policijskog komesara putem glasanja građana Kantona Sarajevo mogao zaživjeti uporedno s narednim lokalnim izborima, kako sama procedura izbora ne bi građane Kantona dodatno koštala.

"Nadzor nad radom policijskog komesara bi se temeljio na dosadašnjem načelu djelovanja uz veći upliv struke i precizna mjerenja učinkovitosti u skladu sa evropskim sigurnosnim standardima", pojasnio je Milavica svoj prijedlog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: