Kadrovske rokade
1.6k

Sead Kreštalica imenovan za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju Tužilaštva KS

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Sead Kreštalica imenovan je za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, potvrđeno je za Klix.ba.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) odbilo je početkom 2020. godine prijedlog glavne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlija da se tužilac Sead Kreštalica imenuje za v.d. zamjenika glavne tužiteljice navodeći da je ta pozicija potpuno bespotrebna.

Glavna kantonalna tužiteljica Sarajlija je potom, u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršila interno organizovanje posla i imenovanje šefova odjela.

Azra Bavčić iz Službe za odnose s javnošću Tužilaštva KS potvrdila je za Klix.ba da je glavna tužiteljica nedavno imenovala tri tužioca na mjesto šefova odjela, među kojima je Sead Kreštalica imenovan za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju.

Imenovanje Seada Kreštalice kontroverzno je iz više razloga, a prevashodno zbog negativne konotacije koju je izazvao nakon što je optužio Ljubu i Bekriju Seferovića da u izazvali saoobraćajnu nesreću u kojoj je "stradao" 21-godišnji Dženan Memić.

Nakon što je Vrhovni sud FBiH juna 2019. ukinuo oslobađajuću presudu Seferovićima i vratio slučaj na ponovno suđenje, presudom Kantonalnog suda u Sarajevu su Seferovići ponovno u januaru 2020. godine oslobođeni optužbi za saobraćajnu nesreću.

Kreštalica je kompromitovan i zbog nekih ranijih slučajeva, a 2012. godine ga je Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a i disciplinski kaznila.