Okružni sud Banja Luka
0

Sead Kahriman osuđen na sedam godina zatvora

FENA
Sead Kahriman osuđen je odlukom Vijeća Okružnog suda Banja Luka na sedam godina zatvora, a Mirza Mešalić na uslovnu kaznu zatvora od jedne godine.

U obrazloženju presude se navodi da je Kahriman osuđen na sedmogodišnju kaznu zatvora kao član, ali ne i kao organizator zločinačkog udruženja za trgovinu oružjem i eksplozivnim materijama, jer Specijalno tužilaštvo RS-a nije za to dostavilo relevatne dokaze, dok je Mešalić dobio uslovnu kaznu kao pomagač u izvršenju ovog krivičnog dijela.

Kazna protiv Mešalića, koji je pušten iz pritvora, podrazumijeva da se ona neće izvršiti ukoliko on u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Podsjećanja radi, po nalogu Specijalnog tužiteljstva RS-a u februaru ove godine u akciji "Barut" uhapšeni su Sead Kahriman, Jasenko Begić, Zdravko Trifunović, Mirza Mešalić i Radomir Lakić, a u blizini Ugljevika otkrivena je tvornica oružja.

Specijalno tužilaštvo RS-a tada je kao vođe te grupe osumnjičilo Lakića i Kahrimana.

U nastavku te akcije "istražioci Specijalnog tužilaštva RS zatim su pronašli u šumi kod Ugljevika 17 kilograma TNT - vojnog eksploziva velike razorne moći.

Lakić, koji je bio označen kao prvooptuženi za organizovani kriminal, proizvodnju i trgovinu ilegalnim oružjem u slučaju "Barut", zaključio je sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom RS.