O aktivaciji MAP-a
32

Sead Jusić: Saveznici će odlučiti da li je BiH spremna za daljnji progres u pogledu NATO-a

I. Č.
Sead Jusić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sead Jusić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić izjavio je za Klix.ba kako želi vjerovati da će Program reformi značiti aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP), ali da će Saveznici donijeti konačnu odluku o tome da li će dokument zadovoljiti daljnji progres u pogledu NATO integracija.

"Bosna i Hercegovina je do sada u kontekstu saradnje s NATO-om bila u programu Partnerstva za mir, pa je to realizirano kroz programe partnerskih ciljeva. Kroz te programe je vršena standardizacija Oružanih snaga, sistema odbrane pa i nekih drugih sistema i dijelova društva. Vidjet ćemo hoće li dokument koji je upućen u Brisel značiti aktivaciju MAP-a, odnosno hoće li BiH preći iz programa Partnerstvo za mir u program Akcioni plan za punopranvo članstvo, što je naše opredjeljenje i zakonom i vanjskom politikom", kazao je Jusić.

Saveznici će kazati, predviđa Jusić, da li će prihvatiti sadržaj kao svojevrstan okidač da je BiH u Akcionom programu za punopravno članstvo.

"Ja mislim da ćemo se mi naći ni tamo ni ovamo. A iako bude tako, važno je da se odvijaju određene reforme u društvu i Oružanim snagama", istakao je Jusić, dodavši da će Oružane snage BiH morati biti načisto koju formaciju primjenjuju.

Navodi da bi aktivacija MAP-a odmah značila i novu strukturu i veličinu Oružanih snaga BiH, kao i novi broj vojnika.

"Ako Predsjedništvo donese odluku i kaže da su ispunjeni uslovi i stupaju na snagu nove odluka o veličini i strukturi Oružanih snaga, onda to znači da je MAP aktiviran. To je pravno pitanje. Jako je važno da Predsjedništvo na ovaj ili onaj način da signal o novoj formaciji, novoj strukturi, primjeni pregleda odbrane, primjeni plana modernizacije i budžetu. Najmanje bi se za 50 miliona morao uvećati budžet da približno odgovorimo u pogledu potreba, kapitalnih projekata i da bismo mogli povećati plate", rekao je Jusić.

Upozorio je da BiH uskoro neće imati Oružane snage BiH jer ljudi odlaze.

"Jako je važno je da proces dogovaranja teče. Saveznici će odlučiti da li je riječ o reformskom dokumentu koji zadovoljava daljnji progres u pogledu integracija BiH u NATO, kako god tu saradnju zvali. Bitan je signal Predsjedništva BiH kako bismo znali da li stupa na snagu novi pregled odbrane. Bitno je da ima progres", zaključio je zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić.