Dan državnosti BiH
98

Sead Đulić: Ideje ZAVNOBIH-a su protjerane iz Mostara i proglašene neprijateljskim

Piše: R. D.
Spomenik kod Doma zdravlja (Foto: R. D./Klix.ba)
(Foto: R. D./Klix.ba)
Dan državnosti Bosne i Hercegovine, koji svoj korijen vuče u prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, danas u gradu na Neretvi ne obilježava se iskreno, smatra Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a Mostar.

Đulić kaže kako u "praskozorje 75-o godišnjice prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, na kojem su Titovi partizani okupili antifašiste iz cijele Bosne i Hercegovine, i obnovili državnost Bosne i Hercegovine, naslijeđe ZAVNOBiH-a i Titovih partizana, te antifašista koji su zbratimljeni ginuli za ideju slobode i jednakosti svih, u Mostaru je zaboravljeno, protjerano i proglašeno neprijateljskim".

"Biće akademija, položiće se cvijeće i prisjetit ćemo se čuvenog tri "i". Ali na akademiji neće biti gradonačelnika, neće biti kantonalnog premijera i inih dužnosnika koji primaju plate i imaju sve pogodnosti zahvaljujući ZAVNOBiH-u i Titovim partizanima. Sve će izgledati normalno, ali će nas na Partizanskom spomen groblju ipak čuvati policija", kaže Đulić.

U Mostaru su znakovi antifašizma, korijena na kojem se zasniva državnost koja se danas proslavlja skriveni, uklonjeni ili potisnuti u stranu.

"Ti koji neće doći, a i neki od onih koji će biti sa nama učinili su sve da danas škole ne nose imena antifašista, da odredi izviđača ne nose imena antifašista, da brojne ulice nose imena osvjedočenih fašista, da se sklone i unište, u najvećem broju biste narodnih heroja Mostara, ali i biste drugih antifašista, da se uklone brojne spomen ploče, naprimjer iz škola na kojima su bila imena učenika i profesora tih škola palih u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu itd, itd. Ukratko, obilježavanje godišnjice ZAVNOBiH-a, posebno u ovoj jubilarnoj godini, u Mostaru, ima pečat licemjerstva i šarene laže", smatra Sead Đulić.

Đulić kaže da kad vlast, na bilo kojem nivou, obnovi, počne održavati ili vrati projektovanoj namjeni bilo koje antifašističko obilježje vjerovat će im da iskreno obilježavaju ovaj veliki datum.

"Vraćena jedna bista nekog narodnog heroja na postament koji strši na ulicama i parkovima Mostara često manje košta od jednog prijema upriličenog u čast ZAVNOBiH-a. Možemo i bez prijema, a ta jedna bista odaslala bi dalekosežne i moćne poruke", zaključio je Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a Mostar.