{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDUBiH: Ustavna reforma mora ići u pravcu regionalne decentralizacije države

F
23.1.2008. u 15:05
0
0
SDUBiH: Ustavna reforma mora ići u pravcu regionalne decentralizacije države
0
SDUBiH: Ustavna reforma mora ići u pravcu regionalne decentralizacije države
Predsjedništvo Socijaldemokratske unije (SDU) BiH smatra da je dejtonski ustav BiH postao glavna kočnica za dalji razvoj BiH kao funkcionalne, demokratske, evropske države.
U saopćenju te stranke se navodi da BiH treba dobiti novi ustav koji bi državu BiH organizirao na funkcionalan i racionalan način, osiguravajući potpunu ravnopravnost naroda i građana na cijelom prostoru BiH.

Najavljene prijedloge koji dolaze od lidera HDZ-a BiH i SNSD-a, a koji u konačnici predviđaju etničku podjelu BiH na tri entiteta, Predsjedništvo SDUBiH ocjenjuje kao neracionalne i neprihvatljive.

U saopćenju se ističe da, u suštini, njihovi prijedlozi nisu ništa drugo do pokušaj reinkarnacije davno odbačenih planova FranjeTuđmana i Slobodana Miloševića o podijeli BiH na tri etničke republike.

Dodaje se da bi etnička federalizacija BiH konstantno vodila političkoj destabilizaciji, čime bi opstojnost BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet stalno bili pod upitnikom. Takva rješenja bi zatvorila svaku demokratsku perspektivu za BiH, njene konstitutivne narode pretvorila u nacionalne manjine, otvorila novi proces raseljavanja i trajno zatvorila mogućnost povratka onih koji su protjerani.

Predsjedništvo SDUBiH se oštro suprotstavlja podjeli države, svakom pokušaju izdvajanja bilo kojeg dijela zemlje i narušavanja njenog teritorijalnog integriteta te onim rješenjima koja bi vodila dominaciji jednog naroda. Stoga se ova stranka zalaže za ona ustavna rješenja koja će stvarno i dugoročno BiH učiniti sigurnom, stabilnom i funkcionalnom državom, s punom ravnopravnošću njenih naroda i građana.

Ustavna reforma mora ići u pravcu regionalne decentralizacije države, koja pri tome neće ugrožavati njenu ustavnopravnu, političku i ekonomsku funkcionalnost i njen put ka evropskim integracijama, navodi se u saopćenju SDUBiH čiji je predsjednik Nermin Pećanac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: