|

SDUBiH: Uloga visokog predstavnika je nezamjenjiva u procesu izmjene ustava i reforme policije

SDUBiH: Uloga visokog predstavnika je nezamjenjiva u procesu izmjene ustava i reforme policije
0
F
FENA
12.12.2007. u 16:59
0
komentara
0

dijeljenja
SDUBiH: Uloga visokog predstavnika je nezamjenjiva u procesu izmjene ustava i reforme policije
Predsjednik Socijaldemokratske unije BiH Sejfudin Tokić i dopredsjednik Martin Tais prezentirali su dio programskog dokumenta - izjave učesnika Vanrednog kongresa SDU BiH održanog 8. decembra.
U dokumentu je između ostalog navedeno da SDUBiH ocjenjuje da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU značajan, ali tek prvi ozbiljniji iskorak zemlje ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

U kontekstu kompleksnosti političkog stanja u BiH i neriješenih regionalnih pitanja, daljnja uloga Visokog predstavnika za BiH je nezamjenjiva u procesu izmjene Ustava države i reforme policije, smatra SDUBiH.

SDU BiH stoji na stanovištu da su Bonska ovlaštenja Visokog predstavnika i cjelovita diplomatska, ekonomska i vojna prisutnost EU i SAD neophodna sve dok BiH ne postane punopravnim članom EU i NATO-a.

SDUBiH traži od aktuelnih vlasti da što prije urade Strategiju ekonomskog razvoja koja podrazumijeva ravnomjeran razvoj regije te se odlučno suprostavlja prodaji prirodnih resursa.

Dajući poseban značaj jačanju općina i gradova kao prostora gdje se najbliže ostvaruju interesi građana, SDU BiH podržava Deklaraciju Prvog kongresa lokalne samouprave FBiH, posebno sa aspekta neophodnosti utvrđivanja njihovog pravnog položaja u Ustavu BiH i ustavima entiteta, te donošenja zakona i odluka kojim se poboljšava materijalna osnova za efikasno vršenje nadležnosti i potvrđuje lokalna zajednica kao važan faktor ukupnog ekonomskog razvoja zemlje, saopćeno je iz SDUBiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.