BiH
0

SDUBiH: Stranka s Tokićem na čelu ima legalitet i podršku 85 posto članstva

FENA
Socijaldemokratska unija BiH (SDU) sa Sejfudinom Tokićem na čelu ima legalitet i podršku 85 posto svog članstva, što joj daje mogućnost i opravdanje da nastavi svoj rad, izjavio je danas dopredsjednik ove stranke Martin Tais.

On je na novogodišnjoj pres-konferenciji SDU-a u Sarajevu ustvrdio da će ova stranka prevazići probleme nastale raskolom te da se očekuje uskoro da legalni sudski organi riješe ovaj slučaj.

-Poštovat ćemo odluku suda, a dotad mi i predsjednik Tokić imamo legalitet, izjavio je Tais, izrazivši očekivanje da će sud ovaj slučaj riješiti u njihovu korist.

Raskol u SDU-u nastao je kada je 20. oktobra na sjednici Glavnog odbora stranke Sejfudin Tokić smijenjen s funkcije predsjednika i izbrisan iz evidencije stranke, te za vršioca dužnosti predsjednika izabran Ivo Komšić.

Tokić ovu odluku Glavnog odbora nije priznao te je tada izjavio da je protivstatutarna i donesena u boljševističkom maniru.

Ovaj slučaj se sada rješava na sudu, a danas je rečeno da SDU s Tokićem na čelu nastavlja raditi dalje. Stranka će se graditi na principu socijaldemokratije, te stranke iskustva, mladosti i stručnosti.

SDU kao svoje programske prioritete navodi između ostalog zalaganje za novi ustav BiH, reviziju privatizacije, revitalizaciju privrede i zapošljavanje te zakonsko reguliranje prava radnika.

Dopredsjednica stranke Vidosava Nikolić ukazala je i na značaj stvaranja održivog povratka u Srebrenicu, na čemu će se ova stranka u narednoj godini posebno fokusirati.