BiH
0

SDUBiH: Parafiranje SAA zasluga Lajčakove mudrosti i zalaganja, a ne odgovornosti domaćih vlasti

FENA
Višemjesečna vještački stvarana kriza napokon je prekinuta intervencijom međunardne zajednice, saopćio je danas povodom parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) predsjednik SDUBiH Nermin Pećanac.

U njegovom saopćenju se ocjenjuje da parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja veliki korak za Bosnu i Hercegovinu, a trebao bi biti otrežnjujući za predstavnike aktuelne vlasti.

  • Parafiranje sporazuma, nažalost, nije došlo kao rezultat odgovornosti i zalaganja domaćih političara već je iznuđeno mudrošću i zalaganjem visokog predstavnika Miroslava Lajčaka i procjenom međunarodne zajednice da je potrebno ubrzati reformske procese u BiH radi smirivanja ukupne političke i sigurnosne situacije u regionu, smatra Pećanac.

Pozdravljajući parafiranje sporazuma rukovodstvo SDUBiH upozorava aktuelne vlasti da dosadašnju aroganciju, ultimatume i vlastite sujete zamijene odgovornom i efikasnom politikom ispunjavanja neophodnih uvjeta za brzo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

  • Samo na taj način moći će uvjeriti domaću i stranu javnost da su sazreli u odgovornosti prema vlastitoj državi i njenim građanima, kao i procesima koje vode BiH u evroatlantske integracije, kaže se u saopćenju.