BiH
0

SDUBiH: Kampanja "Šta BiH ne smije prodati"

FENA
Predsjedništvo Socijaldemokratske unije BiH donijelo je odluku o pokretanju javne kampanje pod sloganom "Šta BiH ne smije prodati- zaustavimo rasprodaju državnog kapitala BiH." Predviđene su javne demonstracije upozorenja, potpisivanje peticije građana te inicijative u skupštinama općina kantona, entiteta i države BiH.

Predsjedništvo SDUBiH usvojilo je tekst proglasa kampanje u kojem se navodi da će se zalagati da država zadrži u svom većinskom ili 100 posto vlasništvu kapital u slijedećim privrednim društvima: komercijalnim preduzećima koja još nisu u cijelosti ili nikako privatizirana; preduzećima infrastrukture: elektroenergetski sektor i sektor telekomunikacija ( BH Telekom i Hrvatski telekom Mostar ); sektor voda; šuma; gasa; željeznica; komunalne djelatnosti te elektronski mediji.

Ovo se traži zato što dosadašnji način prodaje privatizacije ima katastrofalne rezultate po privredu i građane BiH, zato što je u cijelosti izostala i onemogućena efikasna kontrola privatizacije od nadležnih organa države.

"Zato što je od privatiziranih 10 milijardi KM, oprihodovano samo 400 miliona KM kesa, a sve ostalo uknjiženo na nove vlasnike na bazi običnih papira. Zato što novi vlasnici ne izvršavaju obaveze iz ugovora o kupoprodaji, a Agencije za privatizaciju i sudovi ne vrše kontrolu, niti primjenjuju sankcije. Zato što su ukinute stotine hiljada radnih mjesta, a od radnika napravljeni socijalni slučajevi i još mnogo toga ružnog", navodi se u proglasu.

Zato hitno izmijeniti Zakon o privatizaviji državnog kapitala i Zakon o koncesionim pravima, kako bismo sačuvali prirodne resurse od neodgovornih lokalnih lobija i moćnika! Naš stav je: tranzicija vlasništva "da", pljačka i kriminal "ne", saopćeno je iz SDUBiH.