{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDUBiH izražava protest i zabrinutost povodom najava poskupljenja električne energije

F
10.12.2007. u 15:28
0
0
SDUBiH izražava protest i zabrinutost povodom najava poskupljenja električne energije
0
SDUBiH izražava protest i zabrinutost povodom najava poskupljenja električne energije
Na osnovu novih najava poskupljenja električne energije SDUBiH izražava oštar protest i duboku zabrinutost povodom ovih najava.
- Poslanici i delegati SDUBiH na prvoj sjednici Parlamenta Doma naroda Federacije BiH postavit će pitanje i zatražiti odgovor o sudbini prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji koji je delegat SDUBiH Nermin Pećanac predložio u Domu naroda 10. maja 2006., navodi se u saopćenju koje je potpisao predsjednik SDU-a BiH Nermin Pećanac.

Ovim prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona između ostalog tražila se saglasnost Vlade FBiH za utvrđivanje tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema i tarifnih stavova za nekvalificirane kupce. Također, tražilo se da funkcija članova Regulatorne komisije prestaje ako se njihov izvještaj o radu ne usvoji na jednom od domova Parlamenta Federacije BiH.

U saopćenju se navodi da ništa manje nije važan ni zahtjev u ovom zakonu koji traži da se odluke Regulatorne komisije neće primjenjivati do rješenja žalbenog postpuka. Razlog podnošenja ovog zakona i ponovnog usvajanja ovoga zakona o izmjenama i dopunama je, pored zaštite životnog standarda građana, i dopis ombudsmena za ljudska prava BiH od 11. aprila 2006. godine u kojem se insistira na zaštiti interesa građana u dijelu gdje građanima mora biti električna energija dostupna pod prihvatljivim uvjetima.

Također, navedeno je da agencije jesu u svom radu nezavisne, ali treba da odgovraju Parlamentu FBiH i nisu nezavisne od građana, jer su generacije građana u BiH stvarali energetske potencijale i u ovoj oblasti i one pripadaju njima. Smatramo da će najavljeno poskupljenje i druga poskupljenja imati negativne posljedice za socijalno-ekonomski status građana i zato naš zahtjev za preispitivanje najave za poskupljenje cijena smatramo opravdanim, navodi se u saopćenju SDU-a BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: