BiH
0

SDUBiH: FERK postao otuđeni centar moći

FENA
Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) ponaša se kao država u državi, što se ne smije dozvoliti, izjavio je danas na konferenciji za novinare Socijaldemokratske unije BiH (SDUBiH) delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Nermin Pećanac.

Pred vanrednu sjednicu Doma naroda 19. i 20. aprila, na kojoj će se raspravljati o odluci FERK-a o poskupljenju struje, Pećanac je sakupio 34 potpisa delegata iz reda sva tri naroda i svih stranaka u Domu naroda kojima se traži stavljanje van snage ove odluke.

Štaviše, rekao je Pećanac, svoje potpise su stavili i potpredsjednici Federacije Šahbaz Džihanović i Desnica Radivojević, i zamjenik premijera Gavrilo Grahovac, koji je u tom trenutku mijenjao odsutnog premijera Ahmeta Hadžipašića.

Prema njegovim riječima, ovim su se izvršna i zakonodavna vlast izjasnile protiv poskupljenja struje, pa se postavlja pitanje ko je to iznad zakonodavne i izvršne vlasti.

Pećanac je ocijenio da je FERK postao otuđeni centar moći koji ne sluša ni sugestije Vlade Federacije.

Zato će delegati SDUBiH na vanrednoj sjednici Doma naroda postaviti pitanje da li je FERK stvarno nezavisna komisija ili je nezavisna od institucija vlasti, a ovisna o nekim lobijima te koje su to poslovne tajne koje predstavnici FERK-a ne mogu iznositi pred Parlament Federacije koji je imenovao tu komisiju.

Također će se postaviti pitanje o kakvim se to "unutarnjim rezervama" u dvije elektroprivrede u FBiH govori, kojima se navodno može kompenzirati odustajanje od poskupljenja, kada se FERK u obrazloženju poskupljenja pravdao potrebom "pokrića gubitaka", kazao je Pećanac.

On nije isključio mogućnost da iza svega ovoga stoji borba za privatizaciju elektropriveda, odnosno lobiji zainteresirani za privatizaciju koji se ne vide u javnosti. Zato će SDUBiH predložiti moratorij na privatizaciju sve dok se ne usvoji strategija u energetskom sektoru.

SDUBiH poskupljenje struje smatra potpuno neprihvatljivim, tim prije što ono može izazvati lančano povećanje cijena mnogih drugih prozvoda, a većina građana BiH živi u zoni ugroženosti siromaštvom.