BiH
10

SDU traži suspenziju svih odluka RS kojima se krše ljudska prava

FENA
Rukovodstvo Socijaldemokratske unije (SDU) BiH najoštrije osuđuje ponašanje entitetskih vlasti u RS-u koje "motivisane nacionalističkim i šovinističkim" političkim stavovima u sistemu osnovnog obrazovanja ovog entiteta vrše ukidanje predmeta bosanski jezik čime krše ljudska prava i osnovne slobode što je u suprotnosti sa Ustavom BiH, saopćeno je iz te Unije.

"Poštivanje Ustava i suvereniteta države BiH je obaveza svih državnih i entitetskih institucija u BiH i svako antiustavno djelovanje predstavlja krivično djelo. Zato SDU BiH u prvom redu traži hitnu reakciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine i poduzimanje istražnih radnji nad svim osobama osumnjičenim za antisutavno djelovanje u ovom slučaju. Entiteti u BiH su ustavno obavezni ispuniti sve uslove za pravnu sigurnost i zaštitu osoba pod svojom jurisdikcijom i dužni su funkcionisanje entitetskih institucija uskladiti sa međunarodno priznatim standardima uz poštovanje međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda, iz člana II Ustava BiH", saopćeno je.

SDU BiH traži hitnu reakciju visokog predstavnika Valentina Inzka, šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka, šefice Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessy i ambasadorice SAD-a u BiH Maureen Cormack.

"Međunarodna zajednica je obavezna i nadležna da implementira i štiti odredbe Ustava BiH na cijelom teritoriju države Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu SDU BiH traži hitnu sjednicu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH i traži od njegovih članica da odobre upotrebu Bonskih ovlasti Visokog predsatavnika i nalože trenutnu suspenziju svih spornih odluka eniteta RS kojima se krše osnovna ljudska prava i Ustav u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću SDU BiH.