{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDU traži suspenziju svih odluka RS kojima se krše ljudska prava

F
19.9.2015. u 13:47
10
5
SDU traži suspenziju svih odluka RS kojima se krše ljudska prava
10
SDU traži suspenziju svih odluka RS kojima se krše ljudska prava
Rukovodstvo Socijaldemokratske unije (SDU) BiH najoštrije osuđuje ponašanje entitetskih vlasti u RS-u koje "motivisane nacionalističkim i šovinističkim" političkim stavovima u sistemu osnovnog obrazovanja ovog entiteta vrše ukidanje predmeta bosanski jezik čime krše ljudska prava i osnovne slobode što je u suprotnosti sa Ustavom BiH, saopćeno je iz te Unije.
"Poštivanje Ustava i suvereniteta države BiH je obaveza svih državnih i entitetskih institucija u BiH i svako antiustavno djelovanje predstavlja krivično djelo. Zato SDU BiH u prvom redu traži hitnu reakciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine i poduzimanje istražnih radnji nad svim osobama osumnjičenim za antisutavno djelovanje u ovom slučaju. Entiteti u BiH su ustavno obavezni ispuniti sve uslove za pravnu sigurnost i zaštitu osoba pod svojom jurisdikcijom i dužni su funkcionisanje entitetskih institucija uskladiti sa međunarodno priznatim standardima uz poštovanje međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda, iz člana II Ustava BiH", saopćeno je.

SDU BiH traži hitnu reakciju visokog predstavnika Valentina Inzka, šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka, šefice Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessy i ambasadorice SAD-a u BiH Maureen Cormack.

"Međunarodna zajednica je obavezna i nadležna da implementira i štiti odredbe Ustava BiH na cijelom teritoriju države Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu SDU BiH traži hitnu sjednicu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH i traži od njegovih članica da odobre upotrebu Bonskih ovlasti Visokog predsatavnika i nalože trenutnu suspenziju svih spornih odluka eniteta RS kojima se krše osnovna ljudska prava i Ustav u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću SDU BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: