Problem bh. imovine
0

SDU: Srbija se ponaša kao odmetnička država

Sarajevo-x.com
Foto: Zgrada Vlade Srbije
Foto: Zgrada Vlade Srbije
Organizacija mladih Socijaldemokratske unije BiH Kantona Sarajevo smatra da je nedopustivo da 15 godina nakon rata ne postoji registar imovine bh. firmi u Srbiji, koja prema medijskom navodima vrijedi 4 milijarde KM, navode u današnjem saopćenju.

Srbija se i ovaj put prema BiH ponaša kao da naše zemlje nema, te smatra da se imovinom bh. firmi može slobodno raspolagati., to jest pljačkati je i rasprodavati je za mizerne sume, njih je stav.

Kao i mnogu puta do sada Srbija otvoreno krši sve međunarodne zakone, ugovore i obaveze, te se ponaša kao klasična odmetnička država, koja ne prizanje osnovne pravne i civilizacijske norme kao što je poštovanje privatne imovine.

Ne treba zaboraviti da zvanični Beograd odbija da uhapsi Ratka Mladića, drži po okupacijom veliki dio naše teritorije kod Janje, drži protivzakonito Iliju Jurišića u beogradskom zatvoru, podiže optužnice protiv građana BiH za događaje iz centra Sarajeva, a pljačkanje i rasprodaja imovine države BiH samo je nastavak te dugogodišnje politike, smatraju oni.

Iako država BiH posjede ogromni kapital u Srbiji, našoj zemlji prijeti potpuni finansijski kolaps, sve zbog nezainteresiranosti političara za vrijednu imovinu BiH i život njenih građana, koju su ono što Srbija želi oteti i rasprodati stvarali svojim radom i odricanjima. Umjesto da koristi ono što ima, država se zadužuje kod svjetskih zelenaša kao što je MMF ili kod komercijalnih banaka, što smatramo nedopustvim i štetnim po BiH i njene građane, stoji u današnjem saopćenju Organizacije mladih SDU KS.