BiH
4

SDU, SDBiH i LDS zajedno nastupaju na općim izborima

Klix.ba
Predstavnici političkih stranaka SDU, SDBiH i LDS sastali su se proteklog utorka i upriličili prezentaciju koalicionog sporazuma o zajedničkom nastupu na predstojećim Općim izborima 2014. godinu, sa jasno naznačenim načelima i ciljevima.

U razgovorima je izražena je politička težnja čelnika SDU BiH, SDBiH i LDS BiH da se sačini jaka politička opozicija postojećoj nefunkcionalnoj političkoj vlasti u Bosni i Hercegovini. U diskusiji je posebno preovladavalo pitanje rješavanje ekonomske i socijalne sfere BiH društva. Opozicija bi se naime trebala uhvatiti u koštac sa stvarnim problemima u državi i okrenuti se prevashodno gorućim potrebama svih građana BiH.

Dalje je dogovoreno da pomenute stranke u narednom periodu sačine konkretan koalicioni sporazum i potpišu ga. Naredni korak bi bio izrada zajedničkog izbornog programa koji će se zasnivati na osnovama i programskim opredjeljenjima svih stranaka koje izraze želju da formiraju koaliciju.

Spomenute stranke pozivaju i ostavljaju dovoljno prostora za sve druge stranke koje u svojim programskim načelima zastupaju slične stavove kao i SDU BiH, SDBiH i LDS BiH, da u narednom periodu razmotre i donesu odluku o formiranju zajedničke koalicije, navodi se u saopćenju za javnost.

Glavni zaključak razgovora je bio da se jedino kroz zajednički napor i nastup opozicije na predstojećim Općim izborima 2014. godine može zadati ozbiljniji udarac već postojećoj korumpiranoj i do srži poremećenoj političkoj strukturi države, koja je već odavno na djelu iskazala vlastitu nesposobnost i izrazila despotizam u upravljanju Bosnom i Hercegovinom, istaknuto je.